Član Predsjedništva BiH
0

Radmanović: Srbija i Hrvatska da više brinu o BiH

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da bi Srbija i Hrvatska trebalo da više vode računa o BiH nego što to sad čine, jer su te dvije zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"I Hrvatska i Srbija imaju manju ulogu nego što bi, po mom mišljenju, mogle i trebalo da imaju", rekao je Radmanović u intervjuu novogodišnjem izdanju novosadskog “Dnevnika”.

Napominjući da su te dvije države garanti Dejtonskog sporazuma, član tročlanog Predsjedništva BiH je istakao da Srbija i Hrvatska zato imaju obavezu da vode računa o BiH i konstitutivnim narodima koji žive u njoj, a vezani su za jednu ili drugu.

Radmanović je podsjetio da su to zemlje koje imaju najduže granice sa BiH i veliku ekonomsku razmjenu i naglasio da su to razlozi zbog kojih "Beograd i Zagreb imaju mnogo više razloga da vode računa i treba da više vode računa o BiH nego što to sada čine".

"Nažalost, vjerovatno zabavljene svojim problemima, one ne vode dovoljno računa ni o svojim narodima ni o BiH u cjelini, i to nije, po mom mišljenju, ni na koji način direktno vezano za ovu priču o tome da je ‘Dejton prevaziđen’", ocijenio je Radmanović.

On smatra da je politička i institucionalna kriza u BiH vrlo ozbiljna i da je plod nedogovaranja ključnih političkih faktora u BiH ali i "plod nesnalaženja međunarodne zajednice koja hoće da komanduje a neće nizašta da odgovara, već samo kritikuje iz daljine".

Naglasivši da je u takvoj situaciji BiH vrlo daleko od EU, Radmanović je istakao da je "ključna greška EU u tome što nam nije omogućeno da apliciramo za kandidatski status kada smo (prije tri godine) imali mnogo bolji izvještaj nego što ga imamo sad".

Napominjući da bi Srbi, Bošnjaci i Hrvati trebalo sami da sređuju stvari u BiH "demokratskim kapacitetima koje smo izgradili", Radmanović je zaključio da, ako se iz tog ugla posmatra, "onda je međunarodna zajednica odavno trebala da se izvuče i ode iz BiH".