BiH
0

Radmanović: Privremeno finansiranje usvojiti kao budžet

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je prijedlog da privremeno finansiranje BiH bude usvojeno kao budžet za 2011. godinu spasonosno rješenje kako BiH ne bi bila jedina zemlja bez budžeta.

"Ako se ovako nastavi, neće biti budžeta ni za 2012. godinu", smatra Radmanović.

On je naglasio da povećanje budžeta na nivou BiH znači smanjenje entitetskih budžeta, iz kojih se finansiraju i socijalni izdaci.   "U FBiH to već počinju da shvataju i posljednji razgovori u Fiskalnom savjetu su pokazali `gruba približavanja` po ovim stavovima", rekao je Radmanović.

Prema njegovoj ocjeni, izvještaj Evropske komisije o BiH je očekivan, a  za sporost u procesu evropskih integracija najviše je kriva država, ali i unutar EU nema dovoljno odlučnosti i snage da se ta zajednica proširi na zapadni Balkan. 

Radmanović je ocijenio da je problem to što u BiH uvijek ima onih koji hoće nešto više od onoga što Ustav dozvoljava.

"U tome su im pomagali visoki predstavnici, jer su se nadali da će nekada u ovakvoj komplikovanoj zemlji moći da vladaju. To, međutim, nije moguće. Kada god se sjeda za sto uvijek se vraća na propali aprilski paket, Butmirski sporazum i slično. Najmanje zahtjeva uvijek imaju stranke iz Srpske. Mi uvijek tražimo jednaka prava za sve i to je naša početna pozicija. Nažalost, u Sarajevu i Mostaru ne misle tako", istakao je Radmanović  gostujući sinoć  na BN televiziji. 

Govoreći o raspravi u parlamentu BiH proteklih dana o usklađivanju Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima kada je riječ o slučaju "Sejdić-Finci", Radmanović je istakao da je stav Srpske da promjenama Ustava budu omogućena jednaka prava za sve.
"Nažalost, jedan broj ljudi u BiH koristi svaku priliku i stalno insistira na onome što se ne može usvojiti. Političari iz Sarajeva često na međunarodnim forumima insistiraju da se glasa protiv već usaglašenih stavova", naglasio je Radmanović. 

On je upozorio da će BiH biti jedina zemlja u Evropi u kojoj u 2011. godini neće biti propisa stanovništva, kojeg nije bilo ni 2001. 

Prema njegovim riječima, izostanak dogovora o popisu pokazuje da FBiH odgovara da se sve gleda na osnovu popisa iz 1991. godine. On je naglasio da se Srpska već dvije godine pripremala za popis, ali da sada kada SDA kaže "može nacionalno izjašnjavanje" onda se u RS pitaju šta je rađeno godinu i po. 

On je posjetu predsjednika Srpske Milorada Dodika SAD ocijenio kao veoma uspješnu, ističući da je tokom Dodikovog boravka u Americi bilo razgovora i o glasanju u Savjetu bezbjednosti o priznanju Palestinske uprave. 

Radmanović je naglasio da u BiH ne postoji jedinstven stav o tom pitanju, a rješenje treba potražiti za pregovaračkim stolom, jer bi priznanje Palestine dovelo do produbljivanja krize.  On je ocijenio da bi 2012. godina mogla biti mnogo teža po mnogo čemu, zbog čega je neophodno da se svi u BiH uozbilje, ako žele da u državi sve funkcioniše.