BiH
0

Radmanović održao predavanje na Univerzitetu u Beču

FENA
Na kraju trodnevne posjete prijestonici Republike Austrije, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović održao je predavanje na najstarijoj visokoškolskoj ustanovi, Univerzitetu u Beču.
Predavanje je organizovalo Srpsko kulturno-prosvjetno društvo “Prosvjeta” iz Beča.

Organizator je prethodno najavio, prilikom sinoćne posjete Svetosavskoj akademiji, da će član Predsjedništva BiH Radmanović govoriti o temi: “Zapadni Balkan i Evropska unija”.

Nakon historijskog presjeka i isticanja brojnih primjera dubokih kulturno-historijskih veza Srba i drugih naroda u BiH s Bečom, Radmanović je pozvao naše ljude ovdašnje dijaspore da radom služe i doprinose njenom razvoju i prosperitetu.

Takođe je istakao da čuvaju svoj nacionalni identitet, kulturu i običaje naroda i zemalja iz kojih dolaze, kao i da održavaju veze sa zemljama svog porijekla.

"Ovo je prilika da zahvalim Austriji za prijem velikog broja izbjeglica i migranata državljana BiH svih narodnosti, tokom devedesetih godina za vrijeme rata u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije“, naglasio je Radmanović u toku predavanja.

Kada je riječ o integracionim procesima i odnosu BiH, odnosno zemalja Zapadnog Balkana i EU, Evropa ima svoj dio odgovornosti, jer pitanje proširenja drži zamrznutim, zbog čega se u tim zemljama javlja euroskepticizam, bez obzira što je BiH po svim objektivnim, historijskim, geografskim, političkim i kulturnim mjerilima, evropska zemlja.

Analizirajući stanje i odnose zemalja u regionu, pred prepunom univerzitetskom dvoranom slušalaca, Radmanović se založio za ravnopravan status BiH u pogledu svojih šansi za priključenje evropskim integracionim procesima i rekao da je razvojem do mira politička formula za nagomilane probleme Zapadnog Balkana, kako one iz prošlosti, tako i ove današnje.

Dugoročno rješenje za stabilnost Balkana je oživljavanje ekonomskog razvoja kojim bi se iskorijenili izvori destruktivnosti u regionu.

Radmanović je zaključio da ne postoji "prva i druga Evropa", "stara i nova Evropa", "mala i velika Evropa". Postoji samo jedna Evropa od Baltika do Jadrana.

U toj Evropi svoje mjesto treba da zauzmu i zemlje Zapadnog Balkana, među njima i BiH. To je prirodno zaokruženje jednog kontinenta, koji je u prošlosti platio veliku cijenu svojih unutrašnjih političkih podjela i nejedinstva, kazao je Radmanović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.