U povodu glasanja o Siriji
4

Radmanović Lagumdžiji: Povrijedili ste Ustav i zakon BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio je pismo ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji, povodom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o rezoluciji o Siriji u kojem se navodi da je Lagumdžija instrukcijom predstavniku Stalne misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u da tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a podrži rezoluciju o Siriji, izvršio direktnu povredu Ustava i zakona BiH.

Kako se navodi u Radmanovićevom pismu, koje je dostavila Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, Lagumdžiji je kao ministru vanjskih poslova moralo biti poznato da, po Ustavu, vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH, i to na način da se odluke u ovom domenu donose konsenzusom članova Predsjedništva BiH.

"Osim toga, po Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Ministarstvo vanjskih poslova nadležno je za provođenje utvrđene politike BiH i radi na razvoju međunarodnih odnosa u skladu sa stavovima i smjernicama Predsjedništva BiH", navodi Radmanović u pismu.

Također, Radmanović je podsjetio da se, po Poslovniku Predsjedništva, odluke, kao i druge vrste akata, donose jedino i isključivo na sjednici Predsjedništva BiH.

Kada je u pitanju glasanje u Generalnoj skupštini UN-a o rezoluciji o Siriji, Radmanović napominje da nije održana sjednica Predsjedništva BiH i samim tim nije ni mogla biti donijeta bilo kakva odluka koja bi predstavljala zvanični stav BiH.

"O ovome ste blagovremeno bili obaviješteni Vi i misija BiH pri UN-u. Znajući sve ovo, bez zvaničnog stava Predsjedništva BiH, koje je jedino ovlašteno da vodi vanjsku politiku, izdali ste instrukciju o načinu glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, čime ste svjesno prekršili Ustav i zakone BiH", tvrdi Radmanović.

Dodaje se i da saopćenje ministra vanjskih poslova BiH u kojem se poziva na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva Bakira Izetbegovića, kao osnovu za ovakve postupke, za Radmanovića predstavlja samo pokušaj da se opravda nezakonito i protivustavno ponašanje.

Na kraju pisma član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović podsjeća Lagumdžiju da kršenje Ustava i zakona, pored političke, povlači i krivičnu odgovornost, te ga upozorava da je ovakvo postupanje potpuno neprihvatljivo i može imati teške posljedice po sve u BiH.