Šestorka na suspenziji
6

Prodanović: Tražit ćemo Lagumdžijinu smjenu na sjednici

SRNA
Lazar Prodanović
Lazar Prodanović
Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Lazar Prodanović izjavio je danas Srni da će, vjerovatno, na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma poslanici iz RS-a pokrenuti inicijativu za smjenu ministra inozemnih poslova BiH Zlatka Lagumdžije zbog izdavanja nelegalne instrukcije predstavniku BiH u Generalnoj skupštini UN.

"Očigledno da je riječ o kršenju Ustava BiH, jer je ministar izdao instrukciju za glasanje u Generelnoj skupštini UN iako nije postojao jedinstven stav Predsjedništva BiH“, rekao je Prodanović.

On je naglasio da je Predsjedništvo BiH prema Ustavu nadležno da kreira spoljnu politiku, dok je ministar inozemnih poslova samo provodi.

"Očekujem da ćemo na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokrenuti inicijativu za smjenu Lagumdžije, s obzirom da postoji jedinstven stav SNSD-a i SDS-a o ovom pitanju“, rekao je Prodanović.

Iz SDP-a BiH danas niko nije bio dostupan Srni da iznese stav te stranke povodom poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Lagumdžija podnese ostavku i najave da će u suprotnom klubovi poslanika iz RS pokrenuti proceduru za njegovu smjenu.

"Dok se ova situacija ne razriješi, suspendovani su svi dogovori šestorke", najavio je Dodik danas u Banjoj Luci.

Dodik je najavio da će biti razmotreno i podnošenje krivične prijave protiv Lagumdžije zbog kršenja Ustava u slučaju samostalnog djelovanja prilikom glasanja BiH u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji.

Predstavnik BiH je tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podržao rezoluciju o Siriji koju je predložila Saudijska Arabija i kojom se izražava otvorena podrška oružanoj pobuni protiv vladavine sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Instrukciju da glasa za rezoluciju dobio je iz kabineta ministra inozemnih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, na osnovu sugestije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.