BiH
0

Radmanović i Moon razgovarali o političkoj situaciji u BIH

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je u Sarajevu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patricka Moona.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, a Moon je pohvalio rad BiH tokom dvogodišnjeg nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a i saradnju SAD-a i BiH u ovom organu najveće svjetske organizacije.

Moon je izrazio zadovoljstvo vidljivim napretkom BiH u posljednje vrijeme, povodom usvajanja reformskih zakona BiH vezanih za EU kao i zadovoljstvo međunarodne zajednice i SAD-a izborom novog saziva Vijeća ministara BiH.

Razmijenjena su mišljenja o usvajanju Budžeta za 2011. i izražena nada da će se brzo rješavati i usvajanje Budžeta za 2012.

Zaključeno je da postoji još nekoliko otvorenih pitanja koja BiH treba riješiti na svom putu ka EU, od kojih su najvažnija implementacija presude "Sejdić-Finci" te rješenje pitanja vojne i druge imovine.

Tokom razgovora, Moon je najavio posjetu zamjenika državnog sekretara SAD-a Williama Burnsa Bosni i Hercegovini krajem sedmice te istakao da će se razgovarati o svim pitanjima koja su danas bila na dnevnom redu.

On je naglasio da je predstojeća posjeta dokaz da SAD snažno podržavaju napredak BiH.

Radmanović je zahvalio za pohvale vezane za učešće BiH u Vijeću sigurnosti UN-a i saradnju dvije zemlje na mnogim međunarodnim pitanjima.

On je izrazio zadovoljstvo predstojećom posjetom Burnsa BiH i saglasio se s podrškom koju SAD pružaju BiH na njenom evropskom putu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.