{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Radišić: Položaj Srba u Federaciji BiH je nepovoljan

F
FENA
29.1.2012. u 13:02
0
43
Radišić: Položaj Srba u Federaciji BiH je nepovoljan
0
Radišić: Položaj Srba u Federaciji BiH je nepovoljan
Sretko Radišić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Federaciji Bosne i Hercegovine danas živi četiri do pet puta manje Srba u odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine, kazao je gost današnje sesije Kruga 99, predsjednik Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost Sretko Radišić.
On je govoreći o temi "Položaj Srba u Federaciji" istakao da položaj Srba u FBiH nije povoljan ni u jednom smislu. "Politički, ekonomski, socijalni položaj nije dobar i on se, neminovno, veže za položaj Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj. Položaj Srba može se gledati samo iz aspekta poštivanja općih ljudskih prava na području BiH", rekao je Radišić.

Ekonomski položaj je izraženo nepovoljan i veliki broj Srba u Federaciji nije u mogućnosti da pronađe posao, smatra on. "Nisu još riješena ni mnoga pitanja u sektoru kulture, zdravstva i socijalnih potreba. Sve se to odražava na kvalitet života koji bi bio motiv za povećanje broja povrataka", pojasnio je Radišić.

Dodao je da povratak Srba u Federaciju BiH ne nailazi na podršku Republike Srpske.

"Republika Srpska nema aktivni politički odnos prema Srbima koji žive u FBiH. Nešto malo je interesa bilo u međuentitetskim područjima, a kada je u pitanju povratak, ali to je više bilo simbolički nego suštinski. Vlasti u Republici Srpskoj, od kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, uglavnom su se više bavile ostankom Srba nego povratkom Srba u FBiH", izjavio je Radišić.

Rješenje je u sasvim drugačijem političkom pristupu, smatra Radišić, ali i razvoju ekonomije koja je garant osjećaja sigurnosti građana u BiH.

"Politika je još uvijek dominirajući problem i samo bitnom reformom političke strukture, promjenom retorike koja mora preći s negativističkog na pozitivistički kurs može se stvoriti jedan prihvatljiv i povoljan ambijent i za Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj, ali i Srbe u FBiH", smatra Radišić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: