{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: Katastrofalna pozicija Bošnjaka u institucijama RS

F
13.3.2012. u 15:37
0
11
Salkić: Katastrofalna pozicija Bošnjaka u institucijama RS
0
Salkić: Katastrofalna pozicija Bošnjaka u institucijama RS
Ramiz Salkić
Prema zvaničnim podacima Agencije za državnu upravu Republike Srpske (RS), od 1. marta 2012. godine u 15 ministarstava, 25 republičkih upravnih organizacija, šest republičkih uprava i Generalnom sekretarijatu Vlade RS-a od 5.029 angažovanih, samo je 134 ili 2,66 posto zaposlenih Bošnjaka.
Prema istim pokazateljima u svim navedenim Vladinim institucijama i organima zaposlena su 3.633 državna službenika i 1.396 namještenika.

Od ukupnog broja službenika i namještenika u Vladinim organima, direkcijama i upravama zaposleno je 4.570 Srba, 134 Bošnjaka, 51 Hrvat i 32-je ostalih.

Na rukovodnim pozicijama, osim pet ministara, zaposlena su i samo tri državna službenika Bošnjaka koji imaju status rukovodioca.

"Ovakvi pokazatelji, 16 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, slika su katastrofalnog stanja i pozicija Bošnjaka u Republici Srpskoj, entitetu u okviru Bosne i Hercegovine koji je Ustavom definiran kao prostor ustrojen po principu koji nalaže ravnomjernu zastupljenost tri konstitutivna naroda i ostalih“, upozorio je danas u pisanoj izjavi Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Ovi podaci su, navodi Salkić, tim gori ako imamo u vidu poznate informacije o katastrofalnoj zastupljenosti Bošnjaka u obrazovanim institucijama, općinskoj administraciji, policiji i drugim javnim organima i institucijama.

"Uzurpacija javnih funkcija i ekskluzivna zastupljenost uz favorizovanje jednog konstitutivnog naroda ne donose ništa dobro ni Republici Srpskoj niti Bosni i Hercegovini u procesu intenzivnih evroatlantskih integracija i hitno su potrebne temeljite reforme da bi ovaj prostor postao komotan za sve“, naglašava Salkić.

Ovakva pozicija Bošnjaka u institucijama RS-a direktno utiče, naglašava potpredsjednik entitetskog parlamenta, i na proces povratka i ostanka Bošnjaka u RS i ona se mora i treba promijeniti ukoliko se želi zadržati multietnički karakter ovog entiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: