{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radio-televizija BiH promovisala završetak prve faze digitalizacije

S
19.12.2014. u 19:36
263
35
Radio-televizija BiH promovisala završetak prve faze digitalizacije
263
Radio-televizija BiH (BHRT) promovisala je u Sarajevu završetak prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta ove medijske kuće u kojoj je danas formalno puštena u pogon digitalna platforma.
Na svečanosti, održanoj večeras tim povodom, predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a Valentina Rupčić rekla je da vjeruje da je ovaj čin prvi korak koji će biti uvod u dalje promjene i napredak u javnom RTV servisu BiH.

Generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević istakao je da je završetak prve faze digitalizacije historijski dan za BHRT, 70 godina od emitovanja prvog analognog signala u BiH.

"Nadam se da će slika sada biti vidljivo bolja. Mi smo spremni za Evropu, mi smo digitalni i čekamo ostale da idemo zajedno", poručio je Bakarević.

Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo što je u proteklom mandatu Vijeća ministara BiH napravljen ovaj ozbiljan posao, te BiH danas može reći da je dio ozbiljnih evropskih tokova koji će podići za jedan nivo TV i radio produkciju u BiH i regionu.

Proteklih godina u funkciji je bio analogni i mono sistem. Digitalizovanjem produkcionih kapaciteta Radio-televizija BiH zamijenila je dio stare analogne opreme, koja datira još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Gledaoci koji program prate posredstvom kablovskih i telekom operatera odmah će imati digitalni signal, koji znači i visok kvalitet slike i zvuka. Korisnici zemaljske mreže i dalje će imati analogni zapis.

Završetkom prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta u BHRT-u stvorena je osnova za podršku i proizvodnju ne samo digitalnog signala već signala visokih HD i 3G standarda.

Prednosti digitalizacije su visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane sa posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti.

Međunarodnim sporazumima, rok za prelazak javnih RTV servisa na digitalno emitovanje je 17. juni 2015. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: