|

Radio-televizija BiH promovisala završetak prve faze digitalizacije

Radio-televizija BiH promovisala završetak prve faze digitalizacije
263
S
SRNA
19.12.2014. u 19:36
35
komentara
263

dijeljenja
1/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
12/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
13/13 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Radio-televizija BiH (BHRT) promovisala je u Sarajevu završetak prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta ove medijske kuće u kojoj je danas formalno puštena u pogon digitalna platforma.
Na svečanosti, održanoj večeras tim povodom, predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a Valentina Rupčić rekla je da vjeruje da je ovaj čin prvi korak koji će biti uvod u dalje promjene i napredak u javnom RTV servisu BiH.

Generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević istakao je da je završetak prve faze digitalizacije historijski dan za BHRT, 70 godina od emitovanja prvog analognog signala u BiH.

"Nadam se da će slika sada biti vidljivo bolja. Mi smo spremni za Evropu, mi smo digitalni i čekamo ostale da idemo zajedno", poručio je Bakarević.

Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo što je u proteklom mandatu Vijeća ministara BiH napravljen ovaj ozbiljan posao, te BiH danas može reći da je dio ozbiljnih evropskih tokova koji će podići za jedan nivo TV i radio produkciju u BiH i regionu.

Proteklih godina u funkciji je bio analogni i mono sistem. Digitalizovanjem produkcionih kapaciteta Radio-televizija BiH zamijenila je dio stare analogne opreme, koja datira još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Gledaoci koji program prate posredstvom kablovskih i telekom operatera odmah će imati digitalni signal, koji znači i visok kvalitet slike i zvuka. Korisnici zemaljske mreže i dalje će imati analogni zapis.

Završetkom prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta u BHRT-u stvorena je osnova za podršku i proizvodnju ne samo digitalnog signala već signala visokih HD i 3G standarda.

Prednosti digitalizacije su visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane sa posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti.

Međunarodnim sporazumima, rok za prelazak javnih RTV servisa na digitalno emitovanje je 17. juni 2015. godine.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...