BiH
82

Nema novca za renoviranje releja na Humu

Piše: M. Nukić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Televizijski predajnik na Humu simbol je Sarajeva već tri decenije. Kada bi se desila bilo kakva sabotaža na ovom predajniku, ne bi stao samo televizijski prijenos u zemlji, već bi prestao kompletan telekomunikacijski život u BiH.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

TV predajnik izgrađen je 1980-ih godina na nadmorskoj visini od 812 metara. Sastoji se od zidanog objekta i armiranog betonskog stubu visine 78,5 metara. Kada je izgrađen na antenskom stubu montirani su UHF TV antenski sistem, VHF TV antenski sistem i VHF FM antenski sistem koji su emitovali analogni radio i tv signal. RTV BiH (BHRT) i RTV FBIH radijske i tv programe emituju preko četiri analogna predajnika snage po 1 KW starosti između osam i 30 godina. Objekat kao i emisioni uređaji su pod stalnim nadzorom dežurnih tehničara BHRT-a.

"Ratnim dešavanjima je u znatnoj mjeri devastiran, ali su programi javnih emitera emitovani bez ijednog dana prekida. Nažalost, ni do danas objekat nije u potpunosti renoviran", rečeno nam je u Sektoru prijenosa i emitovanja programa BHRT-a.

Prema međunarodnim obavezama, BiH je planirala preći na digitalni sistem emitovanja u aprilu 2014. godine, no taj rok je probijen. Rok koji nam je postavila Međunarodna unija za telekomunikacije na svjetskom nivou je sredina 2015. godine.

"Planirano je da digitalizacija kompletnog sistema u BiH bude završena do 15.06.2015.godine nakon čega Regulatorna agencija za komunikacije nije dužna štititi analogne signale. U prvoj fazi digitalizacije predviđeno je uvezivanje tri produkciona centra (Sarajevo, Banja Luka i Mostar) i pet informativno-tehničkih centara ( Zenica, Tuzla, I. Sarajevo, Brčko i Bijeljina) u sistem digitalnih veza. Ovom fazom je predviđeno instaliranje 6 DVB-T predajnika sa antenskim sistemima za pokrivanje DVB-T signalom područja Sarajeva, Mostara i Banje Luke", rekli su za Klix.ba u Sektoru prijenosa i emitovanja programa BHRT-a.

U sklopu prve faze digitalizacije na objektu Hum instalirani su: DVB-T predajnik 1 KW , UHF antenski sistem, digitalni RR linkovi i parabolične antene. Instalirani DVB-T predajnik će emitovati programe javnih emitera: BHT1, RTRS i FTV. Puštanje u rad ove opreme očekuje se u narednim mjesecima.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Tokom ove godine izvršeni su i građevinski radovi na sanaciji prostorija u koje je smještena nova digitalna oprema za prenos i zemaljsko emitovanje digitalnih RTV signala tri javna emitera. Zbog nedostatka finansijskih sredstava pojedini radovi na sanaciji objekta Hum kao što su klimatizacija pogonske sale, zamjena FM antenskog sistema, sanacija dijela krova, sanacija oštećenih armiranobetonskih platformi, zamjena uništene potkonstrukcije i ugradnja Plexi obloga na kupoli, sanacija ograde oko objekta i zamjena agregata, su prolongirani za naredni period", rečeno je u Sektoru Prijenosa i emitovanja programa BHRT-a.

Ministarstvo prometa i veza BiH izrazilo je spremnost da proces digitalizacije izvede do kraja u planiranom roku.