Dan upalnih bolesti crijeva
66

Pušteni baloni kao simbol podrške oboljelima od IBD-a

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje oboljelih od Morbus crohna i ulceroznog colitisa (CUMC) BiH obilježilo je 19. maj, Svjetski dan upalnih bolesti crijeva (World IBD Day) pod nazivom "1:200".

Cilj je bio simboličnim puštanjem 200 balona, skrenuti pažnju javnosti kao podršku zajednice i sugrađana prema oboljelom pojedincu od IBD-a.

"Svaki balon predstavlja simbol podrške oboljelom od IBD-a u BiH u nadi da će taj balon skrenuti pažnju i riješiti mnoge probleme ove populacije", navodi se.

Kampanja podrške je održana u subotu na Trgu djece Sarajeva u 12 sati.

"Upalne bolesti crijeva označavaju idiopatske, hronične, remitirajuće upalne bolesti gastrointestinalnog trakta gdje spadaju Morbus crohn i ulcerozni kolitis. Od tih bolesti najčešće obolijevaju mladi ljudi. Međutim, ni djeca nisu pošteđena tako da imamo tendeciju porasta obolijevanja i te populacije u našoj zemlji", naglašava se u saopćenju CUMC-a.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od IBD-a se konstantno povećava. U Evropi je više od 250.000 oboljelih s frekvencom jedan oboljeli od IBD-a na 200 zdravih. U BiH ima više od 1.400 oboljelih s tendencom porasta broja oboljele djece i mladih.