BiH
0

U BiH registrovano najviše oboljelih od tuberkuloze

SRNA
BiH je zemlja sa najviše registrovanih novih slučajeva tuberkuloze i najvišom incidencom u regionu, zbog čega je neophodno pomno pratiti razvoj bolesti, ali i preduzeti sve mjere da bi se situacija popravila, saopšteno je iz Razvojnog programa UN (UNDP) povodom obilježavanja 24. marta, Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

U okviru projekta "Jačanje DOTS startegije u BiH i unapređenje Programa kontrole tuberkuloze, uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u BiH", koji finansira Globalni fond za borbu protiv HIV/AIDS-a, tuberkuloze i malarije, UNDP u saradnji sa nevladinim organizacijama provodi više aktivnosti.

Među njima su besplatno dijagnostikovanje ciljnih populacija pomoću šest mobilnih timova, obezbjeđenje lijekova za liječenje tuberkuloze koji se registrovanim pacijentima dostavljaju besplatno, podržavanje rada mreže patronažnih sestara i tehničara koji svakodnevno posjećuju pacijente da bi im osigurali redovno uzimanje terapije, te obezbjeđivanje osnovnih higijenskih i prehrambenih paketa za pacijente u stanju socijalne potrebe, a radi njihovog motivisanja da se pridržavaju propisanog režima tretmana.

UNDP je razvio i pripremio informativno-edukativni materijal, koji će biti dostavljen porodicama oboljelih, ciljnoj populaciji, kao i svim građanima u BiH. Materijal će distribuisati mreža angažovanih patronažnih sestara i tehničara u domovima zdravlja u BiH, mreža TB koordinatora, te nevladine organizacije, ističe se u saopštenju. 

U toku 2011. godine UNDP je podržao uspostavljanje jedinica za kontrolu tuberkuloze širom BiH, obezbijedio edukaciju angažovanog osoblja, kao i rekonstrukciju i opremanje kancelarija, a u 2012. godini planirana je rekonstrukcija laboratorija i uspostavljanje dva odjeljenja za tretman multirezistentne tuberkuloze u skladu sa Evropskim standardima.

Dan borbe protiv tuberkuloze, 24. mart, obilježava se širom svijeta kao znak sjećanja na dan kada je prije skoro 130 godina njemački mikrobiolog dr Robert Koh objavio da je otkrio uzročnika ove bolesti. 

To otkriće predstavljalo je prvi korak u pravcu dijagnostikovanja i liječenja tuberkuloze, od koje je u to vrijeme bio zaražen svaki sedmi stanovnik zemaljske kugle. 
Zahvaljujući Kohovom otkriću i primijenjenim sredstvima i metodama liječenja, znatno je smanjen broj smrtnih ishoda i novoinficiranih ljudi, ali ova bolest nije do kraja iskorijenjena, jer je i danas tuberkulozom zaražena trećina svjetske populacije - dvije milijarde ljudi.