{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Baloni, simbol podrške pojedincu oboljelom od IBD-a

F
18.5.2012. u 14:59
0
0
Baloni, simbol podrške pojedincu oboljelom od IBD-a
0
Baloni, simbol podrške pojedincu oboljelom od IBD-a
Udruženje oboljelih od Morbus crohna i ulceroznog colitisa (CUMC) BiH obilježit će 19. maj, Svjetski dan upalnih bolesti crijeva (World IBD Day) pod nazivom "1:200".
Cilj je, simboličnim puštanjem 200 balona, skrenuti pažnju javnosti kao podršku zajednice i sugrađana prema oboljelom pojedincu od IBD-a.

"Svaki balon predstavlja simbol podrške oboljelom od IBD-a u BiH u nadi da će taj balon skrenuti pažnju i riješiti mnoge probleme ove populacije", navodi se.

Kampanja podrške bit će održana u subotu na Trgu djece Sarajeva u 12 sati, a iz Udruženja navode da su pozive za sudjelovanje uputili nadležnim institucijama i javnim ličnostima.

-Upalne bolesti crijeva označavaju idiopatske, hronične, remitirajuće upalne bolesti gastrointestinalnog trakta gdje spadaju Morbus crohn i ulcerozni kolitis. Od tih bolesti najčešće obolijevaju mladi ljudi. Međutim, ni djeca nisu pošteđena tako da imamo tendeciju porasta obolijevanja i te populacije u našoj zemlji, naglašava se u saopćenju CUMC-a.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od IBD-a se konstantno povećava. U Evropi je više od 250.000 oboljelih s frekvencom jedan oboljeli od IBD-a na 200 zdravih. U BiH ima više od 1.400 oboljelih s tendencom porasta broja oboljele djece i mladih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: