{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pusić: Sporazum sa BiH mogao bi stupiti na snagu ovog proljeća

S
16.3.2015. u 13:50
15
6
Pusić: Sporazum sa BiH mogao bi stupiti na snagu ovog proljeća
15
Pusić: Sporazum sa BiH mogao bi stupiti na snagu ovog proljeća
Vesna Pusić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH mogao stupiti na snagu ovog proljeća.
"Kriteriji se moraju poštovati i ispunjavati, ali i definisati tako da zemlja može napredovati, što je naš cilj i toga ćemo se vrlo čvrsto držati u ovom i svakom drugom slučaju. Čak i tamo gdje smo mi bili ključni u pokretanju postupka s mrtve tačke", navela je Pusićeva.

Upitana da li se novi pristup EU prema BiH kosi sa deklaracijom Hrvatskog narodnog sabora, koji je zatražio federalizaciju BiH, Pusićeva je odgovorila da za to nema prostora u novom pristupu, pišu hrvatski mediji.

"Novi pristup ide prema BiH kao evropskoj zemlji, koju treba izvući iz ovog unutrašnjeg vječnog preispitivanja. Svako ko želi dobro Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u BiH zna da je evropski put ono što toj zemlji može osigurati napredak", dodala je Pusićeva.

Vijeće za vanjske poslove EU podržao je danas stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, saopšteno je iz Brisela.

Vijeće u obrazloženju navodi da su ispunjeni neophodni uslovi koje je BiH preuzela u vezi sa zaključcima od 15. decembra prošle godine.

"Vijeće poziva rukovodstvo u BiH da u potpunosti ispuni svoje obaveze, uključujući one koje se odnose na adaptaciju predstojećeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da ostane angažovano sa EU u skladu sa obnovljenim pristupom, te da održi pozitivan zamah razvojem inicijalne agende za reforme uz konsultacije sa EU", navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: