Sud BiH
0

Purdi produžen pritvor u BiH na zahtjev Srbije

FENA
Tihomir Purda
Tihomir Purda
Vukovarskom branitelju Tihomiru Purdi produžen je ekstradicijski pritvor u Bosni i Hercegovini na temelju zahtjeva koji je uputila Srbija, potvrđeno je u petak u Sudu BiH.

"Srbija je u četvrtak posredstvom Ministarstva pravosuđa proslijedila zahtjev da se produži ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi do maksimalnog roka od 40 dana.

Taj zahtjev upućen je kako bi se omogućilo da Srbija dostavi dokumentaciju potrebnu za odlučivanje o Purdinom izručenju", izjavila je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić.

Pojasnila je kako je Sud BiH danas donio odluku kojom se udovoljava zahtjevu iz Srbije i kojom je Purdi produžen pritvor u kojem se nalazi od 5. januara kada je po srbijanskoj potjernici uhapšen u BiH na graničnom prijelazu Orašje.

Tada mu je određen ekstradicijski pritvor od osamnaest dana, a on je sada produžen za još najviše 22 dana, što je i maksimalni rok do kojeg takav pritvor u BiH može trajati.

Ukoliko do isteka tog roka Srbija Sudu BiH ne dostavi dokumentaciju koja je potrebna za odlučivanje o ekstradiciji, Purda bi automatski morao biti pušten na slobodu.

Srbijanska ministrica pravosuđa Sneđana Malović u četvrtak je potvrdila kako će Srbija tražiti Purdino izručenje ukoliko to ne učini Hrvatska.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u četvrtak je objavilo kako Hrvatska od BiH neće tražiti Purdino izručenje jer je na temelju dokumentacije iz Srbije ocijenjeno kako nema osnova da se protiv njega pokrene kazneni progon.

Hini je u petak potvrđeno kako će Purda upravo na zahtjev DORH-a tokom dana pred Tužilaštvom BiH ipak dati iskaz u kojemu će se očitovati o optužbama koje mu stavlja na teret srbijansko pravosuđe.

To ročište će biti održano jer hrvatske vlasti nisu službeno izvijestile Sud BiH da odustaju od mogućeg zahtjeva za Purdino izručenje.