BiH
0

Odbrana danas o produženju pritvora Purdi

SRNA
Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
Odbrana Tihomira Purde, čije izručenje traži Srbija zbog ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine, danas će se u Sudu BiH izjasniti o prijedlogu Tužilaštva za produženje ekstradicionog pritvora do šest mjeseci.

Portparol Suda BiH Selma Hadžić rekla je Srni da će se odbrani danas pružiti prilika da se izjasni na prijedlog Tužilaštva o određivanju ekstradicionog pritvora, s obzirom da se Purda nalazi u privremenom ekstradicionom pritvoru koji mu ističe 14. februara.

Advokat Josip Muselimović potvrdio je Srni da će na ovom ročištu ponoviti ranije izneseni stav da se protivi ekstradiciji, jer smatra da srpsko pravosuđe nije nadležno da vodi raspravu u ovom slučaju.

"Osim toga, dokazi na kojima se temelji krivični postupak dobijeni su na nezakonit način, dok je osumnjičeni bio u pritvoru i zlostavljan. Konačno, ovaj predmet je bio ustupljen pravosudnom sistemu Hrvatske koje je, nakon zakonski provedenog postupka, zaključilo da nema elemenata krivičnog djela", izjavio je Muselimović.

Purda je uhapšen 5. januara, prema potjernici Srbije, na granici BiH i Hrvatske u Orašju. Prvi pritvor u trajanju od 18 dana, koji mu je odredio Sud BiH, istekao je 20. januara, poslije čega je produžen na 40 dana.

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora do šest mjeseci, jer smatra da do 14. februara, kada Purdi ističe pritvor, ne mogu biti okončane sve aktivnosti u ovom predmetu.

Ročište je zakazano za 11.00 sati.