BiH
0

Odbrana traži oslobađanje Tihomira Purde

SRNA
Tihomir Purda
Tihomir Purda
Odbrana Tihomira Purde, kojeg je pravosuđe Srbije sumnjiči za ratne zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine, zatražiće da mu bude prekinut ekstradicijski postupak i da bude oslobođen iz pritvora u BiH.

Mostarski advokat Josip Muselimović, koji u BiH zastupa Purdu, izjavio je za hrvatske medije da će od Suda BiH ponovo zatražiti da njegov branjenik bude pušten iz ekstradicionog pritvora.

"Sutra (u petak) ću svakako podnijeti zahtjev za puštanje Purde iz ekstradicionog pritvora", najavio je Muselimović i dodao da je za 21. januar već bilo zakazano saslušanje njegovog klijenta pred Tužilaštvom BiH u povodu optužbi koje mu na teret stavlja pravosuđe Srbije.

 I drugi Purdin advokat Krešimir Krsnik kaže da će tražiti je da njegovom klijentu bude prekinut  ekstradicijski postupak i da bude oslobođen. 

"Ako krivčinog djela nema u Hrvatskoj, onda ga nema nigdje", rekao je Krsnik nakon što je Tužilaštvo u Osijeku saopštilo da neće tražiti izručenje Purde, jer je utvrđeno da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja. 

B 92 večeras je javio da bi Srbija  već sutra od BiH mogla tražiti izručenje Purde. 

Tužilaštvo u Osijeku saopštilo je ranije da neće tražiti izručenje Purde, jer je utvrđeno da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja. 
Ministar pravde Srbije Snežana Malović ranije je danas najavila da će Beograd tražiti ekstradiciju Purde iz BiH ako Hrvatska to ne učini i odustane od pokretanja krivičnog postupka. 

Purdi, koji se nalazi u zatvoru u BiH, pritvor ističe u nedelju, 23. januara. 

Purda je uhapšen 5. januara na granici Hrvatske s BiH na osnovu poternice Srbije, a nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Zenici. 

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. januara kad je, na osnovu potjernice iz Srbije, uhapšen na graničnom prelazu Orašje, pri ulasku u BiH. Određen mu je pritvor od 18 dana, što je rok koji je ostavljen Srbiji za dostavljanje zahtjeva za izručenje i potrebne dokumentacije. 

Srbija je još 2007. raspisala potjernicu za Purdom, ali i još dva hrvatska vojnika zbog sumnje da su u novembru 1991. godine pucali u ranjene vojnike i dva ubili, dok je treći umro u bolnici.