|

Beograd sutra traži izručenje Tihomira Purde?

Beograd sutra traži izručenje Tihomira Purde?
0
S
SRNA
20.1.2011. u 19:55
1
komentara
0

dijeljenja
Beograd sutra traži izručenje Tihomira Purde? Tihomir Purda
Srbija će već sutra od BiH tražiti izručenje Tihomira Purde, kojeg je srpsko pravosuđe sumnjiči za ratne zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine.
Tužilaštvo u Osijeku saopćilo je ranije da neće tražiti izručenje Purde, jer je utvrđeno da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja.

Ministar pravde Srbije Snežana Malović ranije je danas najavila da će Beograd tražiti ekstradiciju Purde iz BiH ako Hrvatska to ne učini i odustane od pokretanja krivičnog postupka.

Purdi, koji se nalazi u zatvoru u BiH, pritvor ističe u nedelju, 23. januara, i postoji mogućnost da bude produžen još 40 dana.

Međutim, Purdin advokat Josip Muselimović očekuje da njegov klijent već u nedjelju, 23. januara, bude oslobođen iz zatvora u BiH.

Muselimović je rekao da će sutra u podne Purda biti saslušan u Tužilaštvu BiH i da će se tada znati više o daljem razvoju situacije.

Purda je uhapšen 5. januara na granici Hrvatske s BiH na osnovu poternice Srbije, a nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Zenici.

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. januara kad je, na osnovu potjernice iz Srbije, uhapšen na graničnom prelazu Orašje, pri ulasku u BiH. Određen mu je pritvor od 18 dana, što je rok koji je ostavljen Srbiji za dostavljanje zahtjeva za izručenje i potrebne dokumentacije.

Srbija je još 2007. raspisala potjernicu za Purdom, ali i još dva hrvatska vojnika zbog sumnje da su u novembru 1991. godine pucali u ranjene vojnike i dva ubili, dok je treći umro u bolnici.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...