{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Puna sigurnost povratnicima i ulaganja u rafineriju u Bosanskom Brodu

F
2.3.2011. u 15:24
0
36
Puna sigurnost povratnicima i ulaganja u rafineriju u Bosanskom Brodu
0
Puna sigurnost povratnicima i ulaganja u rafineriju u Bosanskom Brodu
Foto: SRNA
Vlasti i u Hrvatskoj i u BiH svim povratnicima, bez obzira na nacionalnost, garantuju punu sigurnost, izjavio je u srijedu u Slavonskom Brodu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
"Načela povratka su vrlo jasna, a to su načela nepovredivosti imovine i punog prava na povratak", rekao je Josipović na konferenciji za novinare, koju su Josipović i Dodik održali u zgradi Poglavarstva Slavonskog Broda.

Prije konferencije za novinare, Josipović i Dodik su, nakon kratkog razgovora u četiri oka, razgovarali s čelnicima Slavonskog Broda o prekograničnoj saradnji i onečišćenju iz rafinerije u Bosanskom Brodu, a potom su se susreli s članovima udruga Hrvata izbjeglih iz bosanske Posavine i Srba izbjeglih iz Hrvatske, s kojima su razgovarali o pitanjima povratka.

Dotaknuvši se pitanja onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu, Josipović je kazao kako su "Dodik i Vlada Republike Srpske izrazili svoj interes i odlučnost da kroz mjere, koje mogu poduzeti kao vlada i kroz utjecaj na vlasnike rafinerije, osiguraju da vlasnici urede ekološke uslove na najvišem nivou, za šta su već osigurana i sredstva".

Također je dogovoreno da se s hrvatske strane odrede konsultanti s kojima će Republika Srpska i rafinerija sarađivati, kazao je.

"Predsjednik Dodik također nas je informirao da se širi poslovanje rafinerije po najvišim svjetskim standardima, da će se otvarati neka nova radna mjesta i da će tu biti i mjesta za Hrvate", kazao je Josipović.


Zamoljen da komentira peticiju izbjeglih Srba iz Hrvatske protiv ulaska Hrvatske u EU, Josipović je kazao kako Hrvatska aktivno radi na rješavanju pitanja svih onih koji se žele vratiti, a veliki broj izbjeglih osoba, kako je naveo, već je zbrinut.

"Poduzeli smo dodatni napor s vlastima Republike Srbije da se osmisli projekt koji bi konačno zatvorio sve prijepore te da oni koji se žele vratiti da se vrate, a oni koji ne žele, da se njima osigura pristup njihovoj imovini. Za one koji ostaju, pitanje njihovog zbrinjavanja u Republici Srbiji riješit će se kroz međunarodni fond", istaknuo je Josipović.

Prema riječima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, "sistemskih problema za povratak u Republici Srpskoj nema", a osigurani su i sigurnosni uslovi nužni za siguran život povratnika.

"Pozivam i ovaj put da svi oni koji se žele vratiti u Republiku Srpsku to učine nesmetano, a u tome imaju i podršku vlasti Republike Srpske", poručio je Dodik.

Kazao je kako je za rekonstrukciju rafinerije u Bosanskom Brodu odobreno oko 530 miliona eura od kojih će 100 miliona eura biti uloženo u rješavanje ekoloških pitanja.

Dotaknuvši se peticije izbjeglih Srba, Dodik je ocijenio kako bilo kakvo statusno rješavanje ne može biti predmet blokade evropskog puta bilo koga pa niti Hrvatske.

Nakon konferencije za novinare, Josipović i Dodik položili su cvijeće kod spomenika stradaloj djeci Slavonskog Broda "Djevojčica" a potom su obišli ostatke u Domovinskom ratu porušene brodske pravoslavne crkve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: