|

"Hrvati u BiH nisu potpuno ravnopravni"

"Hrvati u BiH nisu potpuno ravnopravni"
0
F
FENA
31.1.2011. u 19:05
76
komentara
0

dijeljenja
"Hrvati u BiH nisu potpuno ravnopravni"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u ponedjeljak je u Zagrebu ocijenio da hrvatski narod u BiH nije potpuno ravnopravan s Bošnjacima i Srbima, istakavši kako je to pitanje koje se mora riješiti.
Odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sastanka s predsjednikom RH Ivom Josipovćem, na kojem su učestvovali i članovi predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, Radmanović je rekao kako je njegovo mišljenje da "već nekoliko godina hrvatski narod u cjelini nije potpuno ravnopravan s druga dva naroda u BiH".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, predstavnik srpskog naroda, nije želio detaljno obrazlagati svoje stajalište, ali je kao elemente neravnopravnosti Hrvata spomenuo pitanje preglasavanja u institucijama BiH, pitanje jezika i "nekih drugih stvari".

"Unutar BiH mi moramo naći snage i naći ćemo je, da osiguramo ravnopravnost svima", rekao je Radmanović.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović također je, u odgovoru na novinarsko pitanje potvrdio kako je formiranje vlasti u BiH unutarnja stvar te zemlje te da su oba HDZ-a bosanskohercegovačke, a ne hrvatske stranke, dodavši tek da se Hrvatska zalaže za načelo jednakosti svih naroda.

Na pitanje da prokomentariše zajedničku izjavu o BiH koju je iznio zajedno s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor, Josipović ju je ocijenio dobronamjernom, jer polazi od suvereniteta BiH i ne miješa se u unutarnje stvari te zemlje.

"Izjava je potpuno korektna i svako dobronamjeran tumačit će ju na takav način", rekao je Josipović.

Nebojša Radmanović kazao je kako zajednička izjava Josipović - Kosor nije shvaćena kao miješanje u unutarnje stvari BiH, pa se o njoj danas nije ni razgovaralo.

"No, unutar BiH uvijek trebamo razgovarati o punoj ravnopravnosti svih naroda, pri čemu nam je nekad potrebna i pomoć prijatelja izvana", kazao je Radmanović.

Predsjednik Josipović naglasio je kako se o slučaju Tihomira Purde, koji u Zenici očekuje sutrašnju odluku suda o mogućem izručenju Srbiji zbog navodnih ratnih zločina, razgovaralo općenito u sklopu teme o pravosuđu.

Josipović je kazao kako političari ne mogu utjecati na to kakvu će odluku donijeti sud, ali i izrazio uvjerenost da će odluka biti "pravedna, sukladna bosanskohercegovačkom i međunarodnom pravu".

Radmanović je potvrdio kako u pitanju rafinerije postoje nedostaci u nekim zaštitnim mehanizmima koji moraju biti riješeni tijekom ove godine, sukladno relevantnim propisima i obećanju ruskih vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu.

"Moramo riješiti pitanje onečišćenja šteta i građanima u BiH i građanima Hrvatske", rekao je Radmanović najavivši kako će sutra nadležni ministri iz BiH i Republike Srpske posjetiti rafineriju.
Prijavi grešku


Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...