SBiH
0

"Puna podrška energetskim projektima Vlade FBiH "

Sarajevo-x.com
"Stranka za BiH s najdubljim prezirom gleda na nove jalove pokušaje kriminaliziranja investicija u elektroenergetskom sektoru Federacije BiH koji dolaze iz poznatih kriminalnih i reketaških jazbina. Stranka za BiH daje punu podršku Vladi Federacije i Elektroprivredi BiH u najstojanju da pokrenu najveći investicioni ciklus u modernoj istoriji BiH nakon kojeg će naša država postati istinska reginalna velesila u proizvodnji električne energije", saopšteno je iz ove stranke.

"Novi razvojni projekti u elektroenergetski sektor čija se nominalna vrijednost procjenjuje više od 10 milijardi eura, izravno će uposliti novih 50.000 radnika i zaposliti desetine kooperanstkih kompanija, osobito iz metalopreradjivačkog i građevisnkog sektora naše zemlje", navodi se u saoćenju za medije SBiH.

Iz Stranke za BiH ističu da su ponosn na činjenicu da su izravno doprinijeli razvoju elektroenergetskog sektora BiH koji je decenijama ranije bio zapostavljen i potcijenjen.

"Još jednom želimo podsjetiti javnost na činjenicu da su svi elektroenergetski objekti projektovani u skladu sa Energetskom startegijom koja se zasniva na principu očuvanja pune energetske suverenosti BiH.

To znači da će svi postojeći i novoizgrađeni elektroenergetski objekti ostati u 100 postotnom vlasništvu države i da nikada i ni pod kakvim uvjetima ne dolazi u obizir privatizacija ili rasprodaje elektronergetskih resursa naše zemlje", saopćeno je.

SBiH se zalaže da apsolutni prioritet bude izgradnja elektroenergetskog sektora, koji će graditi domaće firme što je vidljivo iz činjenice da je nekoliko najvećih projekata vrijednih više od 150 miliona KM, u ovoj godini EPBiH dodijelila domaćim kompanijama.