BiH
0

Puhalac: Mogućnost gasifikacije otvorena i FBiH

FENA
Slobodan Puhalac
Slobodan Puhalac
Vršilac dužnosti direktora novoformiranog preduzeća "Gas Res“ u Republici Srpskoj Slobodan Puhalac tvrdi da su i Federaciji BiH ostavljene mogućnosti da se uključi u projekt gasifikacije, koji je planiran memorandum koji je nedavno uime RS-a potpisao Milorad Dodik s predstavnicima ruskog "Gasproma“. Prvi korak nakon potpisivanja tog memoranduma je uređene odnosa između RS, Srbije i „Gasporoma“ u vezi s njegovom realizacijom.

Puhalac tvrdi da će ovo preduzeće s "Gasporom“ formirati zajedničku kompaniju, u kojoj će ruska firma imati 60 posto vlasništva i za njega je to uobičajeno, imajući u vidu, kako kaže, o kakvoj firmi se radi.

Definirat će se zatim, kako precizira, mapa puta o procesu gasifikacije, ali će biti potrebno dosta vremena do njegove realizacije, budući da je to veliki projekt.

"Krenut će se sjevernim dijelom, spuštati južno, do svih onih subjekata koji budu procijenjeni kao interesantni, prije svega industrija, a i domaćinstva“, rekao je Puhalac objašnjavajući u izjavi za Radio RS kako bi trebalo da se pristupi gasifikaciji u RS-u.

Kaže da ih raduju „"prve izjave iz Federacije BiH za koju je također otvorena mogućnost prikuljučenja i zajedničkog posla“.

"Moguće je da ovo bude ulaz i gasifikacija cijele BiH“, navodi Puhalac.

On priznaje da je sadašnja potrošnja gasa u RS "simbolična“, ali da bi, realizacijom ovog projekta, to moglo da se značajno promijeni.

Dodik i Aleksej Miler, predsjednik Upravnog odbora "Gasproma", potpisali su u petak u ruskom Sočiju Memorandum o saradnji RS sa "Gaspromom", kojim je, kako je rekao entitetski predsjednika, predviđena izgradnja kraka "Južnog toka" kroz RS, izgradnja dvije gasne elektrane u RS, širenje gasne distributivne mreže po gradovima, kao i prelazak toplana s mazuta na gas.