{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PSOTC dobio NATO-ve akreditacije za tri kursa

F
7.6.2011. u 12:58
0
0
PSOTC dobio NATO-ve akreditacije za tri kursa
0
PSOTC dobio NATO-ve akreditacije za tri kursa
Foto: Ilustracija
Centar za obuku i podršku mirovnim snagama (PSOTC) dobio je NATO-ove akreditacije za tri kursa namijenjena podoficirima i oficirima kako OSBiH tako i zemalja regiona, članica EU i NATO-a.
Na konferenciji za novinare u kampu Butmir, a povodom ove značajne akreditacije, predstavnicima medija obratio se brigadir Kenan Dautović, komandant PSOTC-a koji je istakao da je ovim akreditiranjem Centar okarakteriziran kao kvalitetan i iznimno efikasan.

"Kada su u pitanju kursevi, NATO ima standarde koji sve obuke svrstavaju u NATO odabrane, NATO odobrene ili NATO spomenute. Ova tri kursa su klasificirani kao NATO odabrani što znači da osiguravaju NATO kvalitetu i NATO-ovo sufinansiranje", istakao je Dautović.

Tri akreditirana kursa su: Međunarodni kurs oficirskih štabnih vještina, kurs za štabne podoficire za operacije podrške miru te specijalizirani orijentacioni kurs o protivpobunjeničkim operacijama koji je osmišljen na osnovu iskustava iz učešća u ISAF-u.

"Vrlo je važno za NATO da održimo efikasan sistem obuke i edukacije u BiH. PSOTC je primjer izvrsnosti i sposobnosti prilagođavanja stalnim promjenama u oblasti odbrane i ratovanja uopće. Veoma je bitno da današnji oficiri, osim izuzetnih borbenih kvaliteta, posjeduju i diplomatske vještine", kazao je brigadir John Andreas Olsen, zamjenik komandanta NATO-štaba Sarajevo.

Pohvale Centru za ovaj izvanredan uspjeh uputili su i generalmajor Rizvo Pleh, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH te brigadni general Tibor Nagy, zamjenik komandanta EUFOR-a u BiH.

Predstavnicima medija prezentirana su sva tri kursa koja će trajati od četiri dana do 20 sedmica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: