BiH
0

PSBiH: Podržan Prijedlog o sistemu državne pomoći u BiH

FENA
Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala principe Prijedloga zakona o sistemu državne pomoći u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Zakonsko reguliranje sistema državne pomoći bitan je preduvjet za napredak BiH u procesu evropskih integracija i ispunjenje međunarodnih obaveza koje je država preuzela.

Predloženim zakonom uređuju se opći uvjeti za dodjelu, kontrolu dodjele i korištenja, odobravanje i povrat nezakonito dodijeljene državne pomoći, popis državne pomoći i izvještavanje o državnoj pomoći, radi uspostavljanja i osiguranja konkurentnih tržišnih uvjeta kao i izvršavanja preuzetih obaveza po zaključenim međunarodnim ugovorima koji sadrže odredbe o državnoj pomoći. Također, utvrđuju se nadležna tijela za primjenu i provođenje odredbi ovog zakona u skladu s pravilima Evropske unije o državnoj pomoći, posebno Vijeće za državnu pomoć BiH.

U skladu s predloženim odredbama, Vijeće je javna institucija koja je dužna da osigura dosljednu primjenu ovog zakona na cijeloj teritoriji BiH. Predviđeno je da se sastoji od sedam članova i to po dva predstavnika koje imenuju Vijeće ministara BiH i entitetske vlade i jednog predstavnika koga imenuje Vlada Brčko Distrikta BiH.

Kako je predviđeno predloženim zakonom, sredstva za finansiranje rada Vijeća osiguravaju se iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

Definirano je i to da Vijeće ima isključivu nadležnost za odobravanje programa/shema državne pomoći i pojedinačne državne pomoći, za odlučivanje o povratu nezakonito dodijeljene državne pomoći, te za uspostavljanje i upravljanje popisom državne pomoći i popisom programa/shema državne pomoći započetim prije osnivanja Vijeća.

Iako su članovi komisije jednoglasno podržali principe predloženog zakona, tokom diskusije čula su se i različita mišljenje o pojedinim odredbama, posebno kad je u pitanju finansiranje Vijeća, a članovi komisije iz RS-a najavili su i da će uložiti amandmane na neke od članova predloženog zakona.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH danas je usvojila zaključak da od nadležnih institucija zatraži da joj dostavi informaciju o stanju na graničnim prijelazima u BiH.