{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
VM utvrdilo Prijedlog zakona o državnoj pomoći

F
24.8.2011. u 13:53
0
1
VM utvrdilo Prijedlog zakona o državnoj pomoći
0
Vijeće ministara BiH je danas je na sjednici utvrdilo, većinom glasova, Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH s ciljem uspostavljanja i osiguranja konkurentnih tržišnih uvjeta, kao i izvršavanja obaveza po zaključenim međunarodnim ugovorima.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Predlagač, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.

Ovaj zakon ima za cilj izgradnju sistema državne pomoći i uspostavu bolje koordinacije u usmjeravanju javnih sredstava u razvojne projekte, uz fokusiran podsticaj privredi u pravcu poboljšanja konkurentnosti zemlje i ravnomjernog razvoja svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Zakonom se uređuju opći uvjeti za dodjelu, kontrolu dodjele i korištenja državne pomoći, kao i odobravanje i povrat nezakonito dodijeljene državne pomoći, popis i izvještavanje o državnoj pomoći.

Davaoci državne pomoći su BiH, RS, FBiH, Brčko Distrikt, kantonalne, gradske i općinske uprave te svaki pravni subjekt koji dodjeljuje državnu pomoć ili upravlja njom.
Korisnici su privredni subjekti koji učestvuju na tržištu putem proizvodnje i/ili trgovine robe ili usluga.

Zakonom se utvrđuju nadležna tijela za primjenu i provođenje odredbi ovog zakona, posebno Vijeće za državnu pomoć BiH.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Radi se o instituciji zaduženoj da osigura dosljednu primjenu ovog zakona na cjelokupnoj teritoriji BiH, a činit će je po dva predstavnika Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada te jedan predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH.

Vijeće za državnu pomoć bi trebalo da postane potpuno operativno u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona, a podzakonski akti će biti doneseni u roku od tri mjeseca od osnivanja Vijeća.

Da bi odluke Vijeća bile pravno val?ane, potrebno je da za njih glasa najmanje šest članova Vijeća, s tim da to podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda u BiH.

Zakonsko reguliranje sistema državne pomoći bitan je preduslov za daljnji napredak Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija i ispunjenje međunarodnih obaveza koje je država preuzela.

Donošenje ovog zakona je uvjet iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i BiH te sporazuma CEFTA 2006, kao i Sporazuma o osnivanju energetske zajednice Jugoistočne Evrope, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: