Bez podrške poslanika iz RS-a
0

Zakon o državnoj pomoći upućen na usaglašavanje Kolegijumu

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uputio je Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći BiH na dodatno usaglašavanje Kolegijumu doma, nakon što ovaj zakonski akt nije dobio potrebnu podršku poslanika iz RS-a.

Poslanici iz Srpske bili su uzdržani prilikom glasanja, a protiv zakona bili su poslanici Stranke za BiH. Ako Kolegijum doma ne postigne saglasnost o zakonu u roku od tri dana, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasaće o predloženom zakonskom rješenju u drugom krugu glasanja na narednoj sjednici Doma zakazanoj za 10. novembar.

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu najavili su tokom današnje rasprave da će u amandmanskoj fazi pokušati mijenjati Prijedlog zakona u dijelu koji se tiče finansiranja Savjeta za državnu pomoć i njegovih članova, dok su poslanici iz Federacije BiH podržali zakon u obliku u kojem ga je predložio Savjet ministara.

Usvajanje zakona o državnoj pomoći je, uz usvajanje zakona o popisu stanovništva, te provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", uslov da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU. 

Kolegijumu doma na dodatno usaglašavanje upućen je i Prijedlog zakona o sprečavanju dopinga u sportu u BiH, koji takođe nije dobio dovoljnu podršku poslanika iz RS.

Predstavnički dom danas nije usvojio zahtjeve Savjeta ministara o razmatranju po hitnom postupku prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o krivičnom postupku, Sudu i Tužilaštvu BiH koje je u decembru 2009. godine nametnuo visoki predstavnik, a kojima se predviđa ostanak međunarodnih sudija i tužilaca u prelaznom periodu. Protiv ovog zahtjeva bili su poslanici iz RS. 

Predstavnički dom danas nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, usvojivši negativno Mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. 
Dom je usvojio i negativno Mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, čime je uskraćena podrška i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, zajedno sa zaključkom zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorada Živkovića da Savjet ministara u roku od 30 dana pripremi novi prijedlog zakona, odgođeno je za narednu sjednicu.

Predstavnički dom uputio je na dodatno usaglašavanje Kolegijumu doma zaključke Komisije za transport i komunikacije o potrebi ubrzanja gradnje autoputa na koridoru V-c, te se Dom danas nije izjašnjavao o izvještaju o dosadašnjim aktivnostima na tom projektu i planu narednih aktivnosti.