Parlament BiH
0

PD BiH: Bez rasprave o zakonu o zabrani negiranja genocida

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH skinuo je sa dnevnog reda sutrašnje sjednice Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Na današnjoj sjednici Kolegijum doma je donio odluku o odgađanju rasprave o tom zakonskom prijedlogu na zahtjev Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi na sutrašnjoj sjednici da odluče o Prijedlogu zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Predstavnički dom je na prošloj sjednici, 27. oktobra, razmatrao u prvom čitanju Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u BiH i tom prilikom poslanici iz Republike Srpske (RS) izrazili su protivljenje da se Vijeće za državnu pomoć, čije je formiranje predviđeno predloženim zakonom, finansira iz budžeta BiH.

Stav poslanika iz RS je da Vijeće za državnu pomoć treba da ravnomjerno finansiraju BiH i entiteti.

Predloženi zakon o sistemu državne pomoći, čije je usvajanje jedan od uslova za napredak BiH ka EU, na glasanju nije dobio potreban broj glasova poslanika iz RS, tako da je upućen Kolegijumu Predstavničkog doma na usaglašavanje.

S obzirom da tročlani Kolegijum nije uspio da postigne saglasnost, sad je na poslanicima da odluče o daljoj sudbini ovog zakonskog prijedloga.
Prijedlogom zakona o sistemu državne pomoći u BiH uređuju se opšti uslovi za dodjelu, kontrolu dodjele i korišćenje državne pomoći, s ciljem uspostavljanja i obezbjeđivanja konkurentnih tržišnih uslova, kao i izvršavanja preuzetih obaveza po zaključenim međunarodnim ugovorima koji sadrže odredbe o državnoj pomoći.

Predloženim zakonom predviđeno je osnivanje Vijeća za državnu pomoć kao javne institucije koja bi se starala za dosljednu primjenu Zakona na teritoriji cijele BiH. Vijeće bi se sastojao od sedam članova - po dva člana Vijeća ministara i entitetskih vlada, te jednog iz Brčko distrikta, a za donošenje odluka potrebno je da za njih glasa najmanje šest članova Vijeća.

Usvajanje zakona o državnoj pomoći je, uz usvajanje zakona o popisu stanovništva i provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", uslov da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Na predloženom dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma nalaze se i Prijedlog zakona o sprečavanju dopinga u sportu u BiH i Prijedlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu.

Poslanici bi, između ostalog, trebalo da raspravljaju i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, kao i Prijedlogu okvirnog zakona o uspostavljanju zbirnog registra nevladinih organizacija u BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Vijeća ministara.