BiH
0

PSBiH: Parlament nikoga nije izbacio iz zgrade

FENA
U više printanih i elektronskih medija u BiH objavljena je informacija da su 24. aprila predstavnici Udruženja građana Vive žene iz Tuzle i Saveza logoraša BiH udaljeni iz sale za konferencije za medije u Zgradi Parlamentarne skupštine BiH, gdje su namjeravali održati konferenciju za medije.

Iz Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas je saopćeno da se, na žalost, nespretnom kombinacijom riječi u naslovima kao i u prilozima stiče dojam da su ova udruženja "izbačena" iz Parlamentarne skupštine BiH, kao i da se radi o nekakvom činu ove istitucije što ne odgovara istini.

U saopćenju PSBiH se javnosti, u cilju potpune i istinite informiranosti, skreće pažnja na činjenice koje bacaju bitno drugačije svjetlo na te nemile događaje.

Naglašava se da je navedenim udruženjima nakon službenog zahtjeva odobreno da neometano održe konferenciju za medije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u sali predviđenoj za te namjene.

Međutim, prilikom standardne kontrole predstavnika udruženja koji su se trebali obratiti na konefernciji za medije, radnici Odsjeka za unutrašnje osiguranje Službe za zajedničke poslove institucija BiH ustanovili su da gosti u svom prtljagu imaju nedozvoljena sredstva - više metara metalnog lanca.

Nakon što im je rečeno da konferenciju za novinare mogu održati ukoliko navedena sredstva ostave na ulazu u zgradu, predstavnici udruženja ostavili su lance, a potom odlučili da se za konferenciju povežu većim brojem kaiševa.

Radnici Odsjeka za unutrašnje osiguranje skrenuli su im pažnju da i na taj način krše pravila kućnog reda koja se primijenjuju u svim objektima institucija BiH, ali predstavnici udruženja odlučili su da ih ne poštuju i da se medijima obrate pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH.

"Napominjemo da udaljavanje predstavnika udruženja nije djelo bilo koga iz Parlamentarne skupštine BiH, niti je bilo ko od zaposlenih u PSBiH prisustvovao tom činu kako bi se na osnovu nekih napisa i naslova dalo zaključiti", zaključuje se u saopćenju Sektora za odnose s javnošću PSBiH.