{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cenzura na "mala vrata": Predstavnik CCI-a izbačen sa sjednice Parlamenta BiH

F
18.4.2013. u 16:12
102
14
Cenzura na "mala vrata": Predstavnik CCI-a izbačen sa sjednice Parlamenta BiH
102
Cenzura na "mala vrata": Predstavnik CCI-a izbačen sa sjednice Parlamenta BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rukovodstvo bh. parlamenta i dio poslanika, pored svih problema ove zemlje i zastoja na euroatlanskom putu, za koji su direktno odgovorni, umjesto da konačno počnu raditi svoj posao, u interesu građana BiH, bave se nevladinom organizacijom koja vrši monitoring njihovog rada i javnost redovno obavještava o rezultatima rada, te i drugih institucija vlasti u BiH.
Ovo je saopćeno iz Centra civilnih inicijativa (CCI) u povodu onemogućavanja predstavniku CCI-ja da prisustvuje danas sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

U saopćenju se navodi da su "kritiku svog nerada, katastrofalnih rezultata i enormnih primanja, najvećih u regionu, a u potpunom neskladu sa rezultatima, koji su najslabiji u regionu", rukovodstvo PSBiH i neki poslanici vladajuće koalicije shvatili kao povod za obračun sa kritičarem takvog stanja, odnosno sa Centrima civilnih inicijativa.

Ističe se da je predstavniku CCI-a, nakon sedmogodišnjeg redovnog praćenja rada ove institucije, zabranjen pristup u Parlamentarnu skupštinu BiH.

"Umjesto svojim poslom, kojim se u zemlji bave neformalna tijela, na neformalnim sastancima, Parlament vrijeme troši na obračun sa CCI-jem, koga se, u maniru nekih prošlih vremena, naziva stranom plaćeničkom organizacijom. I pri tome nijednog trenutka konkretnim argumentima ne demantuje tačnost informacija koje CCI iznosi o njihovom radu", navodi CCI u saopćenju.

Dodaje se da CCI rukovodstvu PSBiH nije dao tražene podatke (koje inače uopšte nije dužan da im dostavi) ne zato što ih taji, svi su oni ili već postavljeni ili će biti na web stranicu organizacije, kako je i uobičajeno, nego zbog bahatosti kojom su ti podaci zatraženi i apsurdog pozivanja na Zakon o slobodi pristupa informacijama, "čime rukovodstvo najvišeg zakonodavnog tijela pokazuje zabrinjavajuće neznanje i neshvatanje suštine i smisla nekih zakonskih akata".

Ovako ponašanje rukovodstva parlamenta i dijela poslanika PSBiH, CCI smatra neprihvatljivim i nedostojnim ugleda koji bi najviše zakonodavno tijelo u zemlji i njegovi članovi trebali da imaju.

"Pošto CCI svoj posao radi ne da bi rušio institucije nego da bi, u interesu građana, svojom kritikom pridonio njihovom osnaživanju, kroz pritisak za što boljim radom, ostajemo privrženi tom cilju. Odbijamo da ovakvo ponašanje dijela Parlamenta shvatimo kao sukob između nas i Parlamenta. To je naprosto atak odgovornih za nerad institucije i loše stanje u društvu na kritičare takvog nerada i stanja. I pokušaj zastrašivanja NVO sektora i uvođenja cenzure, na 'mala vrata'", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da javnost ima pravo da zna šta rade političari, a institucije vlasti imaju dužnost da omoguće nezavisnu kontrolu tog rada od strane medija, nevladinih organizacija i udruga građana.

"Sve drugo je atak na daljnji razvoj demokratije u Bosni i Hercegovini", navode iz CCI-ja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: