{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Aktuelna bh. vlast obmanjuje i Evropu i vlastite građane

F
12.3.2013. u 14:41
13
14
CCI: Aktuelna bh. vlast obmanjuje i Evropu i vlastite građane
13
CCI: Aktuelna bh. vlast obmanjuje i Evropu i vlastite građane
Foto: Arhiv
Aktuelna bh. vlast je nastavila da obmanjuje i Evropu i vlastite građane i da se bavi sama sobom, vlastitim političkim igrama, intrigama i profitom, tako gurajući zemlju u izolaciju i još veću katastrofu – rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Centara civilnih inicijativa (CCI) u Sarajevu.
Konferencija je održana povodom godišnjeg monitoring izvještaja o radu Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH za 2012. godinu, a novinarima su se uime CCI-a obratili Majda Stojanov, Denis Telić i Ivica Ćavar.

Istakli su da ni nakon 40 mjeseci od presude Evropskog suda za ljudska prava nisu otklonjene diskriminatorne odrednice koje BiH stavljaju na stub srama kao zemlju s ustavom propisanom diskriminacijom vlastitih građana, a doveden je u pitanje i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i nastavak evroatlantskih integracija.

Naglašeno je da je neodgovornost ovdašnjih političara dovela i do prijetnje da će BiH, nakon desetogodišnjeg članstva biti izbačena iz Vijeća Evrope, te da joj neće biti priznati rezultati sljedećih izbora.

"Parlamentarna skupština BiH je, prepuštajući vaninstitucionalnim tijelima odlučivanje o značajnim pitanjima u zemlji, samu sebe dezavuirala, duboko ponizila i obesmislila svoje postojanje", kazala je Stojanov.

Naglašeno je da su se zastupnici, kao od građana izabrani predstavnici vlasti, pretvorili u ponižavajući servis stranačkih lidera, koji misle i odlučuju umjesto njih.

Ivica Ćavar je iznio podatak da je broj usvojenih zakona zanemariv u odnosu na potrebe zemlje, a nastavljen je, u svjetskim okvirima, endemičan pad obaranja velikog broja zakona.

Tako je 2010. usvojeno 27 zakona, odbijeno 35; u 2011. Usvojeno je 12 zakona, a odbijeno 15, dok su u 2012. usvojena 23 zakona, a odbijeno ih je 19. Dakle, oko 80 posto je zakona koji su pali u PSBiH od 2006. do 2012.

Prema ocjeni CCI-a, tokom 2012. Vijeće ministara BiH je generalno malo uradilo, samo 15 mjera ili 1,3 posto od ukupno realiziranih tačaka na održanim sjednicama VMBiH, a nerealizirana je čitava gomila preuzetih obaveza, u vidu zakona i strategija, važnih za evroatlantski put BiH.

Denis Telić je naglasio da smo u 2012. ponovno bili najlošije ocijenjena zemlja u regionu od Evropske komisije, jer od preuzetih obaveza nije realizirana Strategija socijalne uključenosti BiH, zakoni o javnim nabavkama, sudovima, energetska strategija, itd.

Kazano je da je u utvrđivanju zakona najproduktivnije u 2012. bilo Ministarstvo pravde, a najlošije Ministarstvo prometa i komunikacija, te kako je saradnja Vijeća ministara BiH i PSBiH i dalje nekoordinirana i neproduktivna.

Iz CCI-a insistiraju na povratku stvarne moći istinski izabranim predstavnicima građana, a od parlamentaraca zahtijevaju više ozbiljnosti i odgovornosti u radu, te više socijalne osjetljivosti i svijest da su oni u parlamentu predstavnici građana iz izbornih jedinica u kojima su birani, a ne predstavnici stranačkih lidera.

Upozorili su da uvođenje zatvorenih listi koje bi onemogućile građanima da na izborima s liste izaberu svog kandidata, nego samo stranku, a kandidate bi im biralo samo stranačko rukovodstvo, bilo bi istovremeno i rušenje dostignutog nivoa demokratije i vrijeđanja građana BiH.

"To bi definitivno značilo ozvaničenje partiokratije i liderokratije u kojima bi prava građana bila dodatno smanjena a postojanje parlamenta potpuno izgubilo svoj smisao", zaključila je Stojanov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: