BiH
0

Prvi sastanak u MOBiH u vezi s pravima otpuštenih pripadnika OSBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ministar obrane Bosne i Hercegovine Muhamed Ibrahimović danas je u Ministarstvu obrane BiH (MOBiH) sazvao prvi radni sastanak o temi implementacije zaključka 5. sjednice Vijeća ministara BiH od 30. marta, koji se odnosi na prava otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Sastanku su uime MOBiH-a prisustvovali ministar Ibrahimović i zamjenica ministra obrane Marina Pendeš sa suradnicima, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, savjetnik ministra za pitanja boraca i invalida obrambenog-oslobodilačkog rata Federacije BiH Ismar Bratić, direktor Fonda PIO RS-a Mladen Milić, zamjenica direktora Zavoda za MIO/PIO FBiH Anka Laić sa suradnicama, te predstavnik Vlade Federacije BiH Admir Mujanović.

Ministar Ibrahimović je naglasio potrebu iznalaženja najboljeg mogućeg rješenja za bivše vojnike OSBiH u pogledu ostvarivanja prava na mirovinu na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSBiH, odnosno da se prava otpuštenih vojnika OSBiH izjednače sa pravima ostalih braniteljskih populacija.

S obzirom na to da MOBiH nije nadležan za pitanja umirovljenja, ministar Ibrahimović je naglasio koordinirajuću ulogu MOBiH-a u procesu mplementacije zaključka 5. sjednice Vijeća ministara BiH.

Predstavnici svih entitetskih organa naglasili su interes za rješavanje ove problematike.

Razmijenili su informacije o trenutnom stanju i mogućnostima provedbe navedenog zaključka.

Na kraju sastanka donesen je zaljučak da sve nadležne institucije do 10. aprila MOBiH-u dostave prijedlog mogućeg rješenja za implementaciju zaključka 5. sjednice Vijeća ministara, nakon čega će biti zakazan drugi radni sastanak predstavnika nadležnih državnih i entitetskih institucija po istom pitanju, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH-a.