{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 10. aprila prijedlog mogućeg rješenja za bivše vojnike OS BiH

S
SRNA
4.4.2012. u 18:34
2
3
Do 10. aprila prijedlog mogućeg rješenja za bivše vojnike OS BiH
2
Do 10. aprila prijedlog mogućeg rješenja za bivše vojnike OS BiH
Foto: Sarajevo-x.com
Sve nadležne institucije trebalo bi da do 10. aprila dostave Ministarstvu odbrane BiH prijedlog mogućeg rješenja za provođenje zaključka Vijeća ministara da stvoreni dug prema otpuštenim vojnicima bude uvršten u budžet institucija BiH za ovu godinu, zaključeno je danas na sastanku o ovom pitanju.
Nakon toga će biti zakazan drugi radni sastanak predstavnika nadležnih državnih i entitetskih institucija o istom pitanju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Današnjem sastanku prisustvovali su ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš sa saradnicima, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, savjetnik ministra za pitanja boraca i invalida obrambenog-oslobodilačkog rata FBiH Ismar Bratić. Prisustvovali su i direktor Fonda PIO Srpske Mladen Milić, zamjenica direktora Zavoda za MIO/PIO FBiH Anka Laić sa saradnicama, te predstavnik Vlade FBiH Admir Mujkanović.

''Predstavnici svih entitetskih organa naglasili su interes za rješavanje ove problematike. Međusobno su se upoznali i razmijenili informacije o trenutnom stanju i mogućnostima provođenja navedenog zaključka'', navedeno je u saopštenju.

Ibrahimović je naglasio potrebu iznalaženja najboljeg mogućeg rješenja za bivše vojnike Oružanih snaga BiH u pogledu ostvarivanja prava na penziju na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama, odnosno da njihova prava budu izjednačena sa pravima ostalih boračkih populacija.

Na prvom radnom sastanku o provođenju zaključka Vijeća ministara BiH od 30. marta koji se odnosi na prava otpuštenih pripadnika Oružanim snagama BiH, Ibrahimović je naglasio koordinirajuću ulogu Ministarstva odbrane BiH u procesu provođenja zaključka Vijeća ministara BiH, s obzirom da Ministarstvo nije nadležno za pitanja penzionisanja.

Vijeće ministara BiH 30. marta jednoglasno je usvojio zaključak da će stvoreni dug prema otpuštenim vojnicima biti uvršten u budžet institucija BiH za ovu godinu. Zaključeno je da ovo obuhvata period od važenja izmjena zakona, zaključno sa 31. martom, s tim da će sredstva biti prebačena entitetskim penzionim fondovima radi krajnje isplate korisnicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: