BiH
14

Prvi rezultati popisa stanovništva bit će objavljeni u maju

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prvi rezultati popisa stanovništva u BiH trebali bi biti objavljeni od 28. maja do 15. juna ove godine. Povodom toga, danas je u Sarajevu održana regionalna konferencija "Popis 2013. u BiH – Objavljivanje podataka: Iskustva iz regiona i mogućnosti upotrebe i vizualizacije podataka" kojoj su prisustvovali predstavnici Hrvatske, Crne Gore i Srbije, zemalja u kojima je popis urađen ranije.

"Budući da će rezultati Popisa biti objavljeni uskoro bitno je da se upoznamo s regionalnim iskustvima, odnosno s time na koji način su rezultati objavljivani u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, na koji način su formatirani, u kojim intervalima i na koji način su korišteni podaci. Drugi dio panel diskusije će se baviti time na koji način su ti podaci korišteni nakon objavljivanja. Podaci popisa su važni prije svega zbog evropskih integracija, a mi u ovom trenutku nemamo predstavu ni koliko stanovnika imamo u BiH, a kamoli neke statističke podatke", rekao je Darko Brkan iz Udruženja građana Zašto ne.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Hrvatske Marko Krištof kazao je da ne treba čuditi ljude to što se na objavu podataka čeka dugo jer je obrada popisa stanovništva najveća i najopsežnija statistička akcija koju svaka zemlja treba provesti.

"Popis se provodi jednom u 10 godina. Prije je bilo normalno da se radi svakih 10 godina, a rezultati objavljuju svakih 20. No, danas, zahvaljujući novim tehnologijama obavlja se brže. Hrvatskoj je trebalo skoro dvije godine, ali moram priznati da i dalje čistimo bazu", rekao je Krištof.

Crna Gora obavila je popis stanovništva u 2011. godini. Najveću pažnju izazvao je segment etničke i nacionalne karakteristike stanovništva i objava je počela tim podacima.

"Ljude najviše zanima broj stanovnika, raspodjela po regionima i opštinama, obrazovna struktura i druge strukture koje su važne prilikom pripreme projekata za pristup evropskim fondovima", rekla je Gordana Radojević, direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić kazao je kako je svaka saradnja, a posebno regionalna, vrlo bitna za BiH.

"Preliminarno mogu reći da smo u skladu s planom popisnih aktivnosti planirali objavu prvih rezultata od 28. maja do 15. juna. Prvo ćemo objaviti broj stanovnika, starosnu strukturu, vjerska, etnička i jezička obilježja", kazao je Fatić.

Popis stanovništva je bitan jer se iz njega dobijaju bitni parametri na osnovu kojih se mogu praviti relevantne ekonomske, privredne i demografske strategije putem kojih se može unaprijediti život u BiH.