Čisto i lijepo
394

Prvi rezultati čišćenja Sarajeva: Samo na izletištu Barice prikupljeno 8,5 tona otpada

Piše: L. K.
Foto: Vlada KS / Facebook
Foto: Vlada KS / Barice
Na cijelom području Kantona Sarajevo danas traje proljetno čišćenje, a Vlada KS pokrenula je akciju koja će trajati 60 dana. Oni su na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavili nekoliko fotografija neformalne grupe građana "Trash Hero Sarajevo" koji su danas prikupili osam i pol tona otpada.

Akcija je trajala od 11 do 15 sati, a u njoj je učestvovalo 200 ljudi. Građani uključeni u akciju su profesori i učenici Druge gimnazije i Gimnazije Obala.

"Nismo ni primijetili da živimo u prljavom gradu. Suština akcije nije da sve očistimo samo jednom. To je vid skeniranja, spoznat ćemo ko je odgovaran kako bismo se pobrinuli da sistematski uvodimo čistoću. Poenta je vratiti čistoću kao standard", poručio je Forto jučer na konferenciji za medije uoči velike akcije čišćenja cijelog Kantona.

Cilj ove akcije jeste očistiti grad, te obezbjediti djeci grad cvijeća, a ne smeća.

U akciji na Baricama učestvovala je i ASA Banka koja je obezbjedila prevoz, promo majice, osvježenje i sendiviče za sve učesnike. Kao druga etapa ovog projekta ASA Banka će izvršiti nabavku klupa i korpica za sitni otpad koji će biti postavljeni u dogovoru sa Općinom Stari Grad Sarajevo i KJKP RAD Sarajevo na području Barica.

Akcija velikog proljetnog čišćenja, koju koordinira i rukovodi Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, u dijelu koji provodi preduzeće Park"bit će nastavljena i narednih dana, odnosno do 22. juna i u tom periodu bit će očišćeno, uređeno, pokošeno, okopano i novim cvijećem ukrašeno tačno 80 lokacija u KS.

Na području Starog Grada i Centra u naredna dva mjeseca preduzeće Park u okviru ove akcije vršiti će poslove na ukupno 16 lokacija, u Novom Sarajevu na 13 različitih lokacija, najviše u Novom Gradu i to ukupno 23 lokacije, na Ilidži 18 i u Vogošći 10.