Sarajevo
0

Prvi radni sastanak novoizabranog rukovodstva SSDBiH

FENA
Nakon Petog kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) u nedjelju je u Sarajevu upriličen prvi radni sastanak novoizabranog Glavnog odbora, odnosno novog rukovodstva Saveza.

Sudionici sastanka elaborirali su zaključke Petog kongresa SSDBiH, održanog u subotu, te usaglasili kratkoročni plan rada Glavnog odbora i imenovali odgovarajuće komisije koje su zadužene za realizaciju zaključaka Kongresa.

Kako je u izjavi za Fenu istaknuo novoizabrani predsjednik SSDBiH Zaim Pašić, prioriteti za naredni period bit će omasovljenje organizacija Saveza, intenziviranje njihovih aktivnosti i animiranje bh. građana u dijaspori da se odazovu u što većem broju na registraciju za predstojeće opće izbore u BiH.

"Namjera nam je da na taj način pokažemo jasnu volju i opredijeljenost da ostanemo građani države BiH", kazao je Pašić, podsjećajući da je u fokusu planiranih aktivnosti i praćenje dešavanja u vezi s popisom stanovništva, a radi preduprjeđenja okolnosti koje bi vodile "otpisu" stanovništva izvan BiH.

Pašić napominje kako će SSDBiH i nadalje pratiti ukupna dešavanja u domovini i izvan nje, te vlastitim angažmanom doprinositi rješavanju određenih pitanja od značaja za status bh. dijaspore, ali i za dobrobiti bh. građana uopće.

"Spremni smo za saradnju sa svim vladinim institucijama i nevladinim organizacijama u BiH kako bi na partnerskoj osnovi pomogli u realizaciji strateških ciljeva, te u tu svrhu uključiti i sve resurse kojima bh. dijaspora raspolaže", poručio je novoizabrani predsjednik SSDBiH.

Inače, tokom rasprava na Kongresu SSDBiH dominirale su teme posvećene predstojećim izborima u BiH, popisu stanovništva i ulozi i značaju bh. dijaspore za procese u BiH.

Na kongresu su uz predsjednika Zaima Pašića iz Velike Britanije izabrani i potpredsjednici SSDBiH - Desanka Delić iz Njemačke i Hasan Šehović iz Turske, dok je Anes Cerić i nadalje ostao na funkciji generalnog sekretara.