BiH
9

Prvi put nakon rata u Foči obilježen Dan logoraša BiH

FENA
Foča
Foča
Dan logoraša BiH, po prvi put nakon rata, danas je obilježen u opštini Foča.

Pred zgradom Kazneno-popravnog doma, koji je u periodu od 1992. do 1994. godine bio logor u kojem su ubijani i zlostavljani uglavnom Bošnjaci. te na mostu s kojeg su žrtve bacane u Drinu, najveću grobnicu Bošnjaka, okupilo se nekoliko stotina logoraša iz cijele BIH.

Među onima koji su odali počast svim žrtvama bio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te Roj Gutman, novinar koji je 1992. godine prvi obavijestio svjetsku javnost o postojanju koncentracionih logora u BiH.

"Bezbjedonosna situacija u logoru je bila grozna, naročito prva tri mjeseca kada se obavljao isljednički posao, kada su vršene najveće torture nad zatočenicima. Svakodnevna su bila premlaćivanja, noću ali i preko dana, ponekad su završavana i ubistvima, svakodnevno smo mogli čuti i pucnje a tako odvedeni se nisu vraćali u svoje sobe", prisjetio se Dževa Lojo jedan od preživjelih logoraša KPD Foča.

"Nismo ovdje došli da bilo koga provociramo, da nepravedno optužujemo ili da bilo koga uvrijedimo. Došli smo da se sjetimo naše nevino ubijene braće, i pošaljemo poruku mira svim ljudima u BiH. Nema loših naroda, zločin se ne može generalizirati i pripisivati cijelim nacijama, svaki paćenik ima svoje ime i prezime i svaki zločinac ima svoje ime i prezime", kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U znak sjećanja na žrtve logora u Drinu su ovom prilikom sa Željezničkog mosta spuštene ruže.