BiH
12

Obilježen Dan logoraša

FENA
Murat Tahirović
Murat Tahirović
Dvadeset godina od početka rata i otvaranja velikog broja logora u BiH, nekadašnji logoraši još uvijek nemaju nikakvih zakonskih prava, izjavio je danas Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH, povodom obilježavanja 9. maja, Dana logoraša.

"Želimo da se Dan logoraša obilježi, da se ne bi zaboravilo i ponovilo ono što se desilo '90-ih, da ukažemo da je veliki broj onih koji su odgovorni za logore i zločine na slobodi, a s druge strane imamo populaciju logoraša koji nemaju prava. Stanje u BiH danas je takvo da održava herojstvo zločinaca i bijedu žrtava", kazao je Tahirović.

Savez logoraša BiH organizirao je manifestaciju na kojoj je obilježen 9. maj ispred Kazneno-popravnog doma (KPD) u Foči, koji je tokom rata u BiH služio kao logor za nesrpsko stanovništvo, prenosi BIRN-Justice Report.

Prema podacima Saveza, u logoru u Foči je od jula 1992. do oktobra 1994. bilo zatočeno 709 osoba, od čega 700 muškaraca, šest žena i troje djece. Od tog broja iz logora KPD Foča ubijene su ili nestale 322 osobe.

Iako je ceremoniji povodom Dana logoraša prisustvovao veliki broj političara i predstavnika vlasti, Tahirović je istakao da bivši logoraši imaju od njih samo “deklarativnu podršku”.

"Faktički, mi možda nemamo ni deklarativnu podršku, samo interese politike da se manipulira ovom populacijom. Oko 90 posto onih koji su uspjeli preživjeti logore nemaju niti jedno zakonsko pravo, a govori se o stotinama hiljada žrtava. Nastavit ćemo borbu da dođemo do zakona o logorašima na nivou BiH", istakao je Tahirović.

Obilježavanje 20 godina od otvaranja velikog broja koncentracionih logora u BiH, bit će nastavljeno u četvrtak, 10. maja, ceremonijom u Hadžićima.