BiH
58

Prvi mart u Zenici bez načelnika i premijera i sa sve manje građana

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nekoliko desetina građana prisustvovalo je tradicionalnom polaganju cvijeća na spomen-obilježjima u Zenici čime je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Za Dan nezavisnosti prošle godine građani Zenice su imali prigodan kulturno-umjetnički program, ali ove godine osim zastava na uličnoj rasvjeti i transparenata, ništa ne govori da se obilježava veliki praznik naše domovine.

Lokalno omladinsko vijeće regije Zenica tradicionalno već 14 godina u saradnji sa boračkim udruženjima organizuje svečani program, ali u znak protesta zbog ignorisanja dosadašnjih njihovih inicijativa od lokalnih i državnih vlasti, danas nije bilo svečanog prvomartovskog defilea Duvačkog orkestra Zenica ni umjetničko-zabavnog programa zeničke djece i mladih.

"Ove godine nije bilo ni konkursa za likovne i literarne radove na temu 'Domovina', niti podjele zastava Bosne i Hercegovine i prigodnih prazničnih poklona našim sugrađanima", dodali su iz LOV-a regije Zenica.

Zeničanin Nevzet H. je istakao da na ovaj Dan nezavisnosti zavisimo od drugih više nego ikada.

Dobitnik ratnog priznanja Zlatne policijske značke Muris Fetić danas je, kao i svake godine, u svečanoj uniformi sa svojim kolegama odao počast braniocima. U izjavi za Klix.ba je kazao kako je u obilježavaju ovakvih praznika zakazala vlast na svim nivoima u BiH.

"Ovdje nemamo nikakvog odziva, ni predstavnika vlasti, ni ničega, da se Dan nezavisnosti obilježi kako treba. Ovo je najznačajniji praznik u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, tada smo mi na referendumu izglasali nezavisnost ove države. Ovaj praznik se treba obilježiti na mnogo bolji način nego što mi to radimo sada ovdje. Mi kao predstavnici Udruženja dobitnika ratnih priznanja smo pokušali na mnogo načina da poboljšamo obilježavanje ovog praznika, oblačimo i svečane uniforme, ali odziv i ljudi i vlasti je takav da mi ništa ne možemo uraditi", izjavio je Fetić.

Njegove želje su da Bosna i Hercegovina jednog dana bude prosperitetna, ekonomski održiva i nezavisna od drugih.

"Država se prema nama odnosi maćehinski i nema brige za borce, pogotovo za djecu šehida. Upravo toj djeci treba dati neku svjetlu budućnost, da znaju da njihov otac nije džaba položio svoje kosti u bosansku zemlju. Ratni vojni invalidi su dali dio svog djela i sramotno je da im država ne može na neki način vratit da današnji dan obilježe kako treba. Jedan Pješadijski puk koji gaji tekovine Armije RBiH danas se mogao ovdje postrojiti kao dokaz državnosti, da ova država ima vojsku, da smo nezavisni, ali ni toga nema, nema ničega što bi dalo neku svečanu atmosferu", dodao je Fetić.

Današnjem polaganju cvijeća nije prisustvovao ni prvi čovjek Grada Zenica Husejin Smajlović, nije prisustvovao ni prvi čovjek Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić, a cvijeće su položili predstavnici nevladinih organizacija, političkih partija, predstavnici Skupštine ZDK, te zamjenici onih koji se danas nisu pojavili na spomen-obilježju Kameni spavač.

Još 2011. godine spomen-obilježje "Kameni spavač" bilo je meta vandala koji su oštetili središnji dio od stakla i koji simbolizira rijeku i život. Na staklu su izrezbarena imena 924 poginula pripadnika Armije RBiH i oko stotinu civilnih žrtava rata. Staklo je napuklo, a ni četiri godine poslije nije zamijenjeno. Fontana koja se nalazi u okviru spomen-obilježja je napukla i još uvijek nije zamijenjena, a kada će biti i koliko je to bitno predstavnicima zeničke vlasti, još nije poznato.