BiH
312

Bez predstavnika vlasti: 70. godišnjicu oslobođenja Zenice obilježili samo malobrojni građani

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mali broj Zeničana okupio se danas na spomen-obilježjima u Zenici gdje su polaganjem cvijeća obilježili 70. godišnjicu oslobađanja Zenice od fašističkog okupatora i njegovih sluga.

Na spomen-obilježju "Papirna" polaganjem cvijeća i prigodnim govorom obilježen je Dan oslobođenja Zenice, a cvijeće su položili predstavnici Udruženja antifašista i boraca Zenica, Saveza udruženja boraca ZDK, Grad Zenica, Udruženje Josip Broz Tito i Opštinski odbor DF - Željko Komšić.

Današnjem polaganju cvijeća na spomen-obilježjima "Papirna" i "Kameni spavač" nije prisustvovao prvi čovjek Zenice Husejin Smajlović, kao ni predstavnici Zeničko-dobojskog kantona.

Tačno prije 70 godina, 12. aprila 1945. godine, nakon žestokih borbi u okolini Zenice, partizanske jedinice su uz velike gubitke uspjele slomiti otpor fašističkog okupatora i osloboditi Zenicu.

"To je bila prva zora u kojoj su građani Zenice dočekali tako željenu slobodu nakon četverogodišnjeg mraka, terora i stradanja pod fašističkom okupacijom. Zeničani su izašli na ulice i oduševljeno, sa suzama radosnicama u očima, dočekali ulazak oslobodilaca u naš grad", istakli su iz Udruženja boraca NOR-a i antifašista.

Interesovanje za obilježavanje historijskih događaja grada Zenice iz godine u godinu je sve manje, a polaganju cvijeća i drugim manifestacijama prisustvuju samo stariji Zeničani.

"Zaboravljaju se historijski dani Zenice i Narodno-oslobodilačkog rata, a historiju ko zaboravlja, taj narod nestaje. Broj okupljenih danas ovdje govori o tome koliko nam je historija važna", zaključio je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Zenica Ismet Vrškić.