{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi mart poziva zastupnike da plate advokate preživjelim Srebreničanima

26.3.2014. u 11:17
2
12
Prvi mart poziva zastupnike da plate advokate preživjelim Srebreničanima
2
Prvi mart poziva zastupnike da plate advokate preživjelim Srebreničanima
Građanska koalicija "Prvi mar"“ pozdravila je jučerašnje saopštenje zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u kojem je poziv na sud preživjelim genocida, odnosno Šuhri Malić i Zumri Šehomerović, zato što su prisustvovale polaganju cvijeća na stratištu u Kravici, okarakterizirao kao skandalozan čin uporediv samo s praksom najtotalitarnijih režima.
"Mi u Prvom martu želimo ga ovim putem pozvati da umjesto da nastavi samo pričati o tome, dio svoje plaće donira u svrhe osiguranja pravnog zastupanja ne samo za ove dvije, nego i druge članove porodica preživjelih žrtava genocida koji će biti pozvane/i na sud.

Isto tako, pozivamo zastupnike u Predstavničkom domu iz drugih probosanskih stranaka, odnosno delegate u Klubu Bošnjaka Doma naroda da djelima pokažu kako im je stalo do ostvarenja prava svih građana Bosne i Hercegovine na svakom koraku.

Ovi putem želimo da ih obavijestimo da je od kraja 2012. godine do danas Prvi mart prikupio novac i finansirao pravno zastupanje više od četiri stotine građana Srebrenice kojima je MUP entiteta RS bespravno poništio prebivalište i osigurao da sva ta rješenja budu stavljena van snage. Za to vrijeme, Denis Bećirević je po nalogu svog partijskog šefa glasao za nacrt, a kasnije i prijedlog Zakona o prebivalištu koji bi tu nezakonitu praksu legalizirao", saopćeno je

Prvi mart je i u ovom slučaju u kontaktu sa onima koji su pozvani na sud angažovao advokata za Šuhru Malić i Zumru Šehomerović.

"Da bi našim izabranim predstavnicima olakšali taj plemeniti i časni čin, objavljujemo naše bankovne detalje, uz javno obećanje da ćemo objaviti ko je donirao i koliko, odnosno obavezu da svakome prezentiramo izvještaj o utršku sredstava:

Primalac: Udruženje “Prvi mart”
Broj računa: 186-000-10612000-06 otvoren kod ZiraatBank BH d.d.
Svrha uplate: Podrška u pravnom zastupanju žrtava genocida

Tokom dana Prvi mart će uputiti i pisane zahtjeve klubovima probosanskih stranaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u svrhu osiguranja pravnog zastupanja, ne samo Šuhre Malić i Zumre Šehomerović, već i druge članove porodica preživjelih žrtava genocida koji će biti pozvani na sud. Sigurni smo da će naši zastupnici u parlamentu kao i uvijek stati uz svoje građane i makar ovako pokazati da su u stanju dijeliti sudbinu sa građanima Bosne i Hercegovine", soapćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: