BiH
4

"Prvi mart": MUP RS-a potvrdio da je "Prvi mart" predmet policijske represije

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) entiteta Republika Srpska danas je potvrdio naše navode da su aktivisti i organizacije članice „Prvog marta“ predmet policijskog nadzora i represije - saopćeno je iz Građanske koalicije "Prvi mart".

U saopćenju Građanske koalicije "Prvi mart" se navodi da se u reagovanju Centra javne bezbjednosti Bijeljina na njihovo jučerašnje saopćenje kaže: „Policijski službenici PC Bratunac sa licem Edinom Ikanovićem nisu ostvarili lični kontakt, nego su istog pozvali putem telefona, a povodom prikupljanja informacija da li koalicija „Prvi mart“, početkom aprila, planira učestvovati na protestima u Srebrenici sa članovima drugih udruženja i građana iz Srebrenice, a koji još nisu prijavljeni policiji“.

"MUP RS je ovim otvoreno priznao da su službenici policije nepozvani i bez pravnog osnova ušli u privatni posjed Edina Ikanovića, bespravno ispitivali članove njegove porodice tobože prikupljajući podatke o nikad zakazanim i prema njihovom priznanju nenajavljenim protestima. Podsjećamo još jedanput da je organizacija bilo kakvih protesta i u entitetu RS-u i drugdje u ovoj zemlji regulisana Zakonom o javnom okupljanju, te kada "Prvi mart" bude i ako bude organizovao proteste mogu biti sigurni da će o tome biti obaviješteni", navodi se u saopćenju.

Istovremeno, dodaje se, želimo ih podsjetiti još jedanput da ćemo poduzeti sve pravne mjere protiv policijskih službenika koji su na ovaj način bespravno ušli u privatni posjed i građanska prava i slobode našeg aktiviste, odnosno članova njegove porodice.

"Još jedanput im zahvaljujemo što su bez ustručavanja potvrdili da je entitet Republika Srpska najbliže Bjelorusiji što postoji na evropskom tlu u ovom trenutku. „Prvi mart“ se koristi ovom prilikom da pozove još jednom sve naše sugrađane i sve one koji su protjerani i prognani i imaju zakonsko pravo da glasaju da se registruju i glasaju na idućim izborima kako bi jednom za svagda okončali aparthejd koji vlada u entitetu Republika Srpska", navodi se u saopćenju.

MUP-u RS-a poručujemo, dodaje se u saopćenju, da "Prvi mart" ne organizuje proteste nego izlaznost na izbore "u što će se njihovi nalagodavci moći uvjeriti u oktobru ove godine kada budu morali napuštati fotelje“.