{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi mart poziva na bojkot sjednice Doma naroda

F
19.7.2013. u 14:18
4
9
Prvi mart poziva na bojkot sjednice Doma naroda
4
Prvi mart poziva na bojkot sjednice Doma naroda
Foto: Klix.ba
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" te udruženja okupljena oko koalicije, traži od bošnjačkih delegata u Domu naroda da zaustave donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, budući da to predstavlja direktan udarac na povratak, saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".
Neusvajanjem ove odluke, upravo će bošnjački delegati pokazati zrelost i spremnost da zaustave donošenje propisa koji ugrožava povratak, a u skladu sa obavezom iz Aneksa 7, Sporazuma o izbjeglicama i prognanicima, gdje stoji obaveza "opozvati sve domaće pravne propise i administrativne mjere s diskriminirajućim namjerama ili učincima", navodi se u saopćenju.

Koalicija "Prvi mart" poziva delegate Halida Genjca, Hasana Bećirovića, Mehmeda Bradarića, Nerminu Kapetanović i Sulejmana Tihića da predložene izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu proglase destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog naroda, te upute Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine na dalje razmatranje.

Za slučaj da Ustavni sud odluku ne proglasi destruktivnom, što bi značilo da ona može biti donesena bez većine bošnjačkih delegata, pozivamo bošnjačke delegate da bojkotuju sjednice Doma naroda. Bez prisustva najmanje tri delegata iz reda bošnjačkog naroda na sjednicama Doma naroda, ne postoji kvorum za donošenje odluka, te se ovakav Zakon ne može ni donijeti, navodi se u saopćenju "Prvog marta".

U slučaju da najavljene izmjene Zakona stupe na snagu, otvara se prostor lokalnim policijskim stanicama širom entiteta Republika Srpska da kroz navodnu "reviziju" ponište prebivališta prognanih, te krenu u masovna poništavanja, kako su to činili ove jeseni i zime u Srebrenici i Foči, kažu u Koaliciji "Prvi mart".

Sudovi u Srebrenici i Bijeljini potvrdili su da su službene osobe PS Srebrenica pogrešno tumačila propise, te ne treba ni sumnjati da će ova revizija otvoriti vrata novim kršenjima ljudskih prava, te će biti usmjerena prvenstveno protiv građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u ovom bh. enitetu, navodi se u saopćenju.

Izglasavanjem zakona, stranke koje su ga podržale, potvrđuju da im nije stalo do mišljenja povratnika, izbjeglih i raseljenih lica, da su spremni učiniti sve da zadrže vlast, potvrdili su entitetsku podjelu, te odlučili da uspostave opasan presedan u kojem niti jedna odluka na nivou BiH neće biti donesena, ne dok se ne postigne kompromis, već dok se federalni zastupnici u potpunosti ne prilagode zahtjevima iz RS-a, navodi se u saopćenju Koalicije "Prvi mart" .


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: