{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi mart: Nastavak policijskog progona građana Srebrenice

23.7.2013. u 11:18
7
10
Prvi mart: Nastavak policijskog progona građana Srebrenice
7
Prvi mart: Nastavak policijskog progona građana Srebrenice
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Koalicija "Prvi mart" u saopćenju za javnost navodi da je tokom proteklih 48 sati šezdeset građana Srebrenice dobilo pozive na sud zbog prekršajnih prijava koje je protiv njih podnio MUP RS.
"Svima njima je policija bez njihovog znanja i arbitrarno poništila prijave prebivališta, a zatim podnijela prekršajne prijave zbog nepostojećeg prekršaja. Svi oni imaju imovinu u Srebrenici, rođeni su ili su živjeli u Srebrenici, odnosno ispunjavaju sve zakonom propisane uslove za sticanje pravnog osnova za prebivalište", ističu iz ove koalicije.

"Svi ovakvi postupci su nezakoniti i oni koji su do sada pokrenuti su obustavljeni odlukama sudova u Srebrenici i Bijeljni, jer je sloboda kretanja u našoj zemlji još uvijek nenarušivo pravo. Osnovni sud u Srebrenici i Okružni sud u Bijeljini su u prethodnim slučajevima pravilno tumačili zakon kada su obustavili prekršajne postupke koje je pokrenula PS Srebrenica za navodno “fiktivno prijavljene građane”. Međutim, MUP RS-a i policijski službenici su nastavili sa praksom nepravilnog tumačenja materijalnog prava, te se ova praksa nastavlja", navedeno je u saopćenju.

Još gore, usvajanjem novog Prijedloga Zakona o prebivalištu ta do sada nezakonita praksa bi bila legalizirana i ovo administrativno etničko čišćenje bi postalo zakonito. I od trenutka kada bi predloženi Zakon bio usvojen u ovom obliku, više se ne bi radilo o desetinama, nego desetinama hiljada građana, dok bi naš povratak kući postao kriminaliziran, poručuju iz Koalicije "Prvi mart" i svim građanima nude pravnu, tehničku, logističku i svaku drugu pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: