BiH
37

Povratnici u RS: Dom naroda ne smije legalizovati naš ponovni progon

Piše: E. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Koalicije organizacija civilnog društva "Prvi mart" sutra će obratiti medijima u Sarajevu povodom predstojeće sjednice Doma naroda BiH na čijem dnevnom redu će se naći izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine koje predstavljaju direktan udarac na dalji povratak izbjeglih i raseljenih u BiH, kažu u “Prvom martu”.

“Predviđeno je obraćanje predstavnika povratnika iz svih dijelova RS-a koji se svakodnevno susreću sa policijskim terorom i zastrašivanjem MUP-a RS te nelegalnom policijskom praksom po pitanju prijave prebivališta povratnika čije je legaliziranje suštinski cilj usvajanja ovog paketa izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine”, navodi u ovoj organizaciji.

Potsjećamo, iz Koalicije "Prvi mart", koja okuplja više od 30 udruženja sa ciljem povratka izbjeglih i raseljenih u prijeratna mjesta prebivališta, nakon usvajanja ovih izmjena u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poručuju da, u slučaju da najavljene izmjene Zakona stupe na snagu, otvara se prostor lokalnim policijskim stanicama širom entiteta RS da kroz navodnu “reviziju” ponište prebivališta prognanih, te krenu u masovna poništavanja, kako su to činili ove jeseni i zime u Srebrenici i Foči.

“Sudovi u Srebrenici i Bijeljini potvrdili su da su službena lica PS Srebrenica pogrešno tumačila propise, te ne treba ni sumnjati da će ova revizija otvoriti vrata novim kršenjima ljudskih prava, te će biti usmjerena prvenstveno protiv građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u ovom bh. enitetu.", kažu u “Prvom martu”.

U ovoj organizaciji još jednom ponavljaju da "izglasavanjem Zakona, stranke koje su ga podržale, potvrđuju da im nije stalo do mišljenja povratnika, izbjeglih i raseljenih lica, da su spremni učiniti sve da zadrže vlast, potvrdili su entitetsku podjelu, te odlučili da uspostave opasan presedan u kojem niti jedna odluka na nivou BiH neće biti donesena, ne dok se ne postigne kompromis, već dok se federalni zastupnici u potpunosti ne prilagode zahtjevima iz RS-a".

Predstavnici povratnika u RS sutra će se obratiti medijima u sarajevskom hotelu "Art" u 13:00 sati, gdje će objasniti svoje stavove, odnosno ono čime se ne slažu kada je u pitanju usvajanje ovakvog Zakona, čije donošenje smatraju izuzetno štetnim za pripadnike te populacije.