{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi mart objavio upute za građanski neposluh u RS

22.4.2014. u 16:27
11
82
Prvi mart objavio upute za građanski neposluh u RS
11
Prvi mart objavio upute za građanski neposluh u RS
Građanska koalicija Prvi mart je uputila poziv građanima nesrpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska "da se ne povinuju eventualnoj ili bilo kakvoj protivustavnoj i protivzakonitoj provedbi takozvane odluke o provjeri tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta".
Na web stranici su objavili "Upute za građanski otpor". Pozvali su građane da, ukoliko se suoče sa problemima bilo kakve vrste, kontaktiraju aktiviste koalicije Prvi mart.

"Mi ćemo kao i u svim drugim slučajevima poduzeti sve pravne i druge korake da građane zaštitimo od arbitrarnog i pravnog nasilja koje se u ovom entitetu provodi. Ukoliko dođe do nelegalnih provjera prebivališta, mi smo napisali naša uputstva, koje su rezultat višegodišnjeg iskustva u borbi protiv represije entitetskog MUP-a", saopćeno je iz koalicije Prvi mart.

Na web stranici su objavili detaljna uputstva o prijavi prebivališta, koja prenosimo u cijelosti:

1. Ukoliko želite izvaditi novu ličnu kartu u entitetu Republika Srpska naglasite da se prijavljujete kao povratnik u prijeratno mjesto prebivalište, te imajte u vidu da pored prijavnice, uplatnice i dokumenta kojim potvrđujete identitet niste dužni dostaviti drugi dokument/potvrdu.

2. Ukoliko bi bili odbijeni zbog nedostavljanja dodatne dokumentacije, zatražite pismenu potvrdu kojom se potvrđuje odbijanje podnesenog zahtjeva.

3. Ukoliko policija bude vršila provjere lica putem terenskih provjera zatražite da vam dostave zapisnik o posjeti.

4. Ukoliko policija ne bude na licu mjesta pronašla osobu koja zbog privremenog odsustva nije na adresi, uputite policijske organe o dolasku osobe u narednom periodu (razlozi odsustva kao što je privremeni rad u inostranstvu).

5. U slučaju da Vam pošta dostavlja na adresu upite za osobu koja privremeno nije na adresi, pripremite punomoć za preuzimanje pošte.

6. Za lica koja se nalaze na privremenom odsustvu na znatnoj daljini od BiH, pripremite punomoć za zastupanje pred policijskim organima.

7. Zadužite u lokalnim zajednicama lica koja će vršiti provjere da li su pojedina rješenja istaknuta na javnoj tabli u lokalnoj policijskoj stanici, te obavijestiti lica koja se trenutno ne nalaze u BiH o eventualnim rješenjima o poništenju. Potrebno je utvrditi datum donošenja rješenja, zbog kratkih rokova za žalbe.

8. Ukoliko vas policija pozove na razgovor, kontaktirajte hitno koaliciju Prvi mart.

9. Ukoliko primijetite masovne provjere u lokalnoj zajednici, pripremite dokumente koji potvrđuju pravni osnov za Vašu prijavu na adresu: posjedovni list, ugovor o najmu ili veza sa članom porodice koji je vlasnik/zakupodavac.

10. Vodite računa o dostavi rješenja licima u bližem komšiluku, kako ne bi došlo do propusta rokova, za građane/građanke čiji svi pripadnici porodice trenutno nisu na prijavljenoj adresi.

11. Zakon o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine predviđa kaznene odredbe (član 30.) prema službenim licima koja ne izvrše prijavu ili naprave druge propuste u smislu primjene ovog zakona pri prijavi prebivališta. Prekršajne prijave u tom slučaju možete dostaviti nadležnom Okružnom tužilaštvu (Bijeljina, Istočno Sarajevo, Trebinje, Banja Luka, Doboj).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: