BiH
1

Prva sjednica novog saziva Predsjedništva BiH: Nije bilo govora o Denisu Zvizdiću

Piše: E. G.
Predsjedništvo BiH (Foto. Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedništvo BiH (Foto. Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedništvo BiH je danas održalo prvu sjednicu u novom sastavu. Razmatrani su izvještaji te je dat određeni broj saglasnosti za neke projekte i učešća Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Predsjedništvo je razmatralo izvještaj o učešću Oružanih snaga BiH, policijskih i državnih službenika u operacijama podrške miru od 1. januara do 30. juna 2014. godine. Izvještaj je usvojen i istovremeno je donesena odluka o učešću 45 pripadnika OS BiH pješadijske jedinice u operaciji podrške miru u Afganistanu.

"Istovremeno smo donijeli odluku o učešću grupe oficira u mirovnoj misiji u Afganistanu. Predsjedništvo je prihvatilo i izvještaj ambasadora BiH u Libiji te smo donijeli odluku da su se stekli uvjeti da se ambasador vrati u Tripoli i nastavi rad. Međutim, donijeli smo i odluku da, ukoliko bude promjene sigurnosnih prilika, ambasador može po vlastitoj procjeni izmjestiti Ambasadu BiH u neko drugo područje", kazao je predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić.

Osim toga, Predsjedništvo je odobrilo ugovor o garanciji koji se odnosi na projekat centralnog grijanja u Prijedoru između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj te je odobrilo ugovor o zajmu koji se odnosi na vodosnabdijevanje u Gradačcu.

Predsjedništvo danas na dnevnom redu nije imalo tačku koja se tiče formiranja Vijeća ministara, odnosno nije dalo nalog Sekretarijatu da izvrši proceduralne provjere kada je riječ o kandidatu SDA za mandatara Denisu Zvizdiću.

"Danas nije bilo priče o provjerama Zvizdića, ali ja očekujem da bi se u tu proceduru moglo ući krajem ove godine, a najdalje u prvim danima naredne godine", kazao je Ivanić.

Članovi Predsjedništva su se danas dogovorili da svaki od njih razgovara sa pojedinim političkim liderima, odnosno da obavi konsultacije vezane za pripremu završnog dokumenta kojim bi se Predsjedništvo BiH i Parlament BiH trebali obavezati na provedbu reformi, a koje od BiH traži Vijeće za vanjske poslove EU, što bi dovelo do ubrzanja potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji.

Ivanić je kazao da postoji radna verzija dokumenta, ali da će se u narednih desetak dana obaviti razgovori sa liderima. Dokument će na sjednici Predsjedništva u konačnoj verziji biti vjerovatno do 10. januara.

Predsjedavajući je ponovio da će Predsjedništvo svakako u prvoj polovini BiH razmatrati ukidanje nekih agencija, direkcija i ostalih institucija na nivou države, za koje Ivanić smatra da su suvišne. Međutim, kaže da to prvo treba usaglastiti sa Vijećem ministara te da on u Predsjedništvu "ima samo trećinu kada su u pitanju odluke".

"Mislim da nije tačna koncepcija da se jačina BiH mjeri po broju institucija, ali mogu razumjeti i one koji mogu eventualno time biti opterećeni. U svakom slučaju, bit će potreban konsenzus, kao i za druge stvari", rekao je Ivanić.

Inače, Ivanić sutra boravi u radnoj posjeti Srbiji, gdje će razgovarati sa premijerom te zemlje Aleksandrom Vučićem. Najavio je kako će uslijediti i niz posjeta, kako njegovih, tako i druga dva člana Predsjedništva većem broju zemalja.