{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva platforma koja mijenja praksu formiranja vlasti

S
19.12.2010. u 14:47
0
86
Prva platforma koja mijenja praksu formiranja vlasti
0
Prva platforma koja mijenja praksu formiranja vlasti
Zlatko Lagumdžija
Lideri SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović i HSP-a BiH Zvonko Jurišić sutra će na konferenciji za novinare u Sarajevu predstaviti usaglašenu zajedničku programsku platformu.
Prema riječima portparola SDP-a BiH Damira Mašića, riječ je o prvoj programskoj platformi nakon Dejtonskog sporazuma i potpunoj promjeni dosadašnje prakse formiranja vlasti na bilo kom nivou na bazi ministarskih fotelja.

"Široka platforma zove se Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014. godina, a bavi se prioritetima djelovanja u ovom mandatnom periodu", rekao je Mašić Srni.

On je rekao da navedeni dokument sadrži sva bitna pitanja od ustavnih promjena, mape puta za evro-atlantske integracije, rješavanja pitanja državne imovine, popisa stanovništva, ekonomskih i političkih prioriteta do konkretnih zakonskih rješenja i institucionalne ravnopravnosti naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH.

"Platformu su usaglasile i prihvatile ove četiri partije, ali je otvorena i za druge partije da joj se pridruže", dodao je Mašić i najavio da će dokument o zajedničkom djelovanju četiri stranke sutra biti podijeljen novinarima, te da će biti objavljen i na stranačkim portalima.

Programskom platformom koju su usaglasili Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka Radom za boljitak, osigurana je institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih na cijelom teritoriju BiH, saopćeno je iz SDA.

Ova stranka smatra da platforma tretira sva važnija pitanja i principe po kojima će se rješavati postojeći problemi u BiH.

"Ovim dokumentom se osigurava institucionalna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih na cijelom teritoriju BiH", navodi se u saopćenju i dodaje da platformom nije tretirano pitanje raspodjele pozicija u institucijama vlasti.

"Pozivamo i druge stranke, posebno one s hrvatskim predznakom, da razmotre platformu i da zajedno usuglasimo konačan tekst, te da nakon toga dogovorimo konačnu implementaciju izbornih rezultata", saopćeno je iz SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: