BiH
101

Prva općina u KS u sistemu reciklaže i ponovnog iskorištenja ambalažnog otpada

Klix.ba
U zgradi Općine Vogošća danas je potpisan ugovor o uspostavi sistema za selektivno odlaganje ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, predstavnik ovlaštenog sakupljača Aida Commerce d.o.o. Sead Alić i direktor Ekopaka Amela Hrbat. Ovo je prva općina u Kantonu Sarajevo koja ulazi u sistem Zelene tačke, koji Ekopak – prvi ovlašteni operater sistema uspješno gradi po uzoru na evropska iskustva i prakse ostalih članica PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema.

Ugovorom se Ekopak obavezuje da će finansirati nabavku zvona za uspostavu sedam eko-otoka, sufinansirati izgradnju i opremanje površina, te sprovesti edukativno-promotivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada. Eko otoci koji će biti postavljeni će imati poseban izvor osvjetljenja solarnom energijom, što je prvi ovakav primjer u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Smajić ovom prilikom je izjavio da je Općina Vogošća prepoznala važnost upravljanja otpadom i potražila najboljeg partnera za ovaj projekat - Ekopak.

"Svakako je čast to što smo prva općina u Kantonu Sarajevo koja gradi ovu vrstu zelenih otoka. To, međutim, znači i našu spremnost da bez tuđeg iskustva moramo sami da rješavamo sve nedoumice i iznalazimo najbolja rješenja. Mi smo se sa Ekopakom upoznali još i ranije i sarađivali na projektu 'Čista Vogošća'. A što se tiče aktuelnog projekta, ovo je tek prva faza. Nakon dodjele kontejnera za razdvajanje stakla, papira i plastike pristupit ćemo izgradnji i uređenju mjesta na kojima će ti kontejneri biti smješteni. Ti lokaliteti će biti posve u skladu sa ekološkim normama i standardima, a nosit će i simboličnu poruku jer će biti osvijetljeni obnovljivom solarnom energijom eko otoka na kojima će biti smještena zvona za odlaganje otpada", najavio je Smajić.

Naveo je i da o značaju ovog projekta za očuvanje okoliša u lokalnoj zajednici i podizanje ekološke svijesti kod naših sugrađana ne treba posebno ni govoriti.

"Nakon provedbe ovog projekta mi u planu već imamo i uspostavljanje reciklažnog dvorišta na lokalitetu Nove industrijske zone gdje će sav prikupljeni otpad biti adekvatno zbrinut, a to će ujedno biti i otkupna stanica za sve one koji zbrinjavanje otpada budu vidjeli kao mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda", kazao je načelnik Vogošće.

Direktor Ekopaka poručio je da se raduje da je nakon 10 općina širom FBiH u kojima Ekopak uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, na red došlo i Sarajevo.

"Upućujemo zahvalnost Općini Vogošća na čelu sa načelnikom Edinom Smajićem, što su u Ekopaku prepoznali partnera sa kojim će započeti ovaj značajan proces uređenja Općine Vogošća po uzoru na moderne evropske općine, u segmentu upravljanja ambalažnim otpadom. Posebna zahvalnost ide našem partneru Aida Commerce, koji će dati svoj doprinos da bi proces u Vogošći bio zaokružen, tj. da prikupljeni ambalažni otpad bude prikupljen i predat na reciklažu", istakao je Hrbat.