{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sistem u BiH se širi uprkos problemima: Više od 2.000 domova učestvuje u reciklaži

17.12.2014. u 14:27
59
10
Sistem u BiH se širi uprkos problemima: Više od 2.000 domova učestvuje u reciklaži
59
U Sarajevu je danas održan brifing dosadašnjeg rada Ministarstva za okoliš i turizam u saradnji sa Ekopakom, a u procesu uspostave sistema reciklaže u BiH.
"Ova prezentacija je nešto čime se mi iz Ministarstva možemo pohvaliti“, rekao je Mladen Rudež, pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Prije tri godine mi smo izdali pravilnik o upravljanju ambalažama i ambalažnim otpadom, a noviteti i izmjene su uslijedili usljed određenih iskustava. Sa ovim pravilnikom počela je jedna nova era, era otpada koji više nije smeće, otpada koji je energent i sirovina. U razvijenim zemljama otpad se odlaže u svega jedan posto. To su države kao što su Njemačka, Švedska i ostatak Skandinavije, a to je i krajnji nacionalni cilj Bosne i Hercegovine. Mi smo ušli u taj proces zatvaranjem općinskih deponija i početkom regionalnog deponiranja", rekao je Rudež dodavši da je upravljanje ambalažnim otpadom posebno bitan prioritet Ministarstva.

"Mi smo se nekoliko godina konsultirali i željeli smo da vidimo koji je to sistem najprihvatljiviji za BiH – integrirani ili depozitni. Hrvatska koristi depozitni, a Srbija ima integrirani sistem. Ta dva sistema predstavljaju efikasne sisteme, oba imaju svoje mane, ali je većina zemalja uvela integrirani sistem koji je dugotrajniji i sustavniji način koji vodi prema jednom boljem odnosu prema ambalažnom otpadu", zaključio je Rudež.

Sistem se širiFederalno ministarstvo okoliša i turizma ovlastio je organizaciju Ekopak da bude prvi operater sistema za reciklažu i ponovno iskorištenje ambalažnog otpada. Samra Jažić, predstavnica Ekopaka, objasnila je njihovu ulogu.

"Ekopak preuzima odgovornost 500 privrednih subjekata za ispunjenje ciljeva za reciklažu. Na drugi način, s obzirom da je Ekopak neprofitnog karaktera, mi moramo sav novac od naknada uložiti u infrastrukturu odnosno kupiti ekootoke, izgraditi reciklažna dvorišta, kupiti određena postrojenja i na taj način subvencionirati javna komunalna preduzeća i privatne sakupljače. Jako je bitno da sutra u BiH, kada se uspostavi taj sistem, utičemo i na edukaciju stanovništva sa posebnim fokusom na najmlađe", rekla je Jažić dodavši da je kroz edukativne aktivnosti Ekopaka prošlo najmanje 30.000 djece širom Federacije BiH kojoj je potrebno objasniti kako i zašto da selektivno razdvajaju ambalažni otpad, koji je to doprinos i kako da se ciklus kontinuirano odvija

"Ekopak želi uspostaviti transparentan, održiv, dugoročan i učinkovit sistem koji je definisan kroz koncept 'Zelena tačka'. Bitno je spomenuti da su Ekopak osnovale vodeće multinacionalne, regionalne i domaće kompanije koje su uložile svoje imidže i kredibilitete kako bi se u konačnici uspostavio sistem i u Bosni i Hercegovini. Oni nemaju pravo na podjelu dobiti jer smo neprofitabilni i sredstva ulažemo u lokalnu zajednicu", zaključila je Jažić.

Pozitivni primjeriZajednice u kojima je saradnja realizirana su Općina Bihać, Općina Donji Vakuf, Općina Orašje, Općina Kladanj, Općina Ključ i Općina Gračanica. Senad Memić, direktor JKP Komus iz Gračanice, na čelu je preduzeća koje uspješno sprovodi aktivnosti u sistemu "Zelena Tačka“.

"Mi smo krenuli u realizaciju, a trenutno je oko 2.000 domaćinstava u sistemu cjelokupnog projekta što je oko 30 posto ukupnog broja. Sva domaćinstva su dobili kante od 120 litara te žute i plave vreće u kojima se odvojeno prikuplja ambalažni otpad. U toku 2014. godine prikupljeno je oko 65.000 kilograma ambalažnog otpada iz domaćinstava. Najteži zadatak svima nama jeste ući u svijest građana tj. dokazati im da je ovo održiv projekat i da moraju sa nama da učestvuju", rekao je Memić

Također, Ekopak je raspisao nagradni novinarski konkurs "Sistem zelene tačke u BiH". Na takmičenju mogu učestvovati svi zainteresovani novinari slanjem autorskih radova na temu "Uspostava Sistema zelene tačke u BiH", objavljenih u periodu od 20. decembra 2014. do 20. marta 2015. godine.

Autor najboljeg rada bit će nagrađen putovanjem u evropsku zemlju članicu ProEuropea, krovne organizacije evropskih sistema reciklaže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: