BiH
54

Prva bajramska čestitka reisa Kavazovića: BiH je zemlja svojih naroda

Anadolija
Reis Husein Kavazović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Reis Husein Kavazović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović uputio je danas svoju prvu bajramsku čestitku nakon stupanja na dužnost vrhovnog poglavara IZ, muslimanima u BiH i dıjaspori.

Kavazović je pozvao vjernike, dok dočekuju početak Ramazanskog bajrama, da grade zajednicu, produbljuju zajedništvo i njeguju vjerničku, ali i opšteljudsku društvenu solidarnost, javlja Anadolija.

"Podsjećajući vas na Božije riječi iz Časnog Kur'ana 'Mi smo djeci Ademovoj dali njihovo dostojanstvo', i u ovim svečanim i mubarek danima pozivam vas da se svugdje i uvijek protivite i suprotstavljate gaženju ljudskog dostojanstva, nepravdi i nasilju", poručio je Kavazović.

Reis Kavazović pozvao je vjernike da pomognu djeci na temeljima vjere, morala, povjerenja, otvorenosti i uvažavanja, te da razviju sposobnost za život u zajednici sa drugim ljudima.

"Bosna je zemlja svojih naroda, koji imaju svoje ime, jezik, tradiciju i kulturu. Naše narodno ime je Bošnjak, a naš jezik je bosanski. Njime prenosimo i gradimo svoju kulturu i tradiciju. Bošnjaci su ponosan i hrabar narod, plemenit i širokogrud, svjestan svog identiteta", naglasio je Kavazović.

Budimo jedni iz druge u nevolji, slabe, siromašne i bolesne, sklapajmo prijateljstva gdje god možemo, zalažimo se za istinu kada god vidimo da se želi naturiti laž, samo su neke od poruka koje je Kavazović uputio vjernicima.

Riječima Bajram šerif mubarek olsun Kavazović je muslimanima čestitao bajram, te ih pozvao da bajramske blagdane provedu s porodicom, rodbinom i prijateljima.